Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



tisdag 29 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? En sorts epilog

Det är uppenbart att bibliotek betraktas som viktiga. Många fäller i skilda sammanhang positiva kommentarer om våra bibliotek. Men när olika verksamheter hotas av svångremmar, osthyvlar och annat eller t.o.m. av nedläggning, så blir det knappast revolution. Det kan ibland leda tankarna till det gamla talesättet "Ingen saknar kon förrän båset är tomt".

Jag roade mig med att plocka ut nyckelord - eller snarare nyckelbegrepp - ur serien "Folkbibliotekens framtid?". Här nedan följer resultatet. Ett nyckelord kan bestå av mera än ett ord. Det här är mitt subjektiva urval. Andra skulle kanske ha gjort andra val. Men så är det. Konsensus är inte absolut nödvändigt.

Glädje

Lugn och ro

Kontemplation

Ensamhet

Avskildhet

Offentligt rum

Vardagsrum

Möten

Fri

Tillåtande

Jämlik

Demokratisk

Neutral

Opartisk

Resurs

Stöd

Information

Service

Viktig

Hotad

Utbildning

Näringslivet

Resultatorienterat

Icke mätbart

Fega politiker

Tysta bibliotekarier

En annan sak som slår mig efter att denna serie nu är avslutad är denna: Vad behövs för att denna blogg skall få kommentarer? Här har vi fått läsa en hel del kontroversiella saker som borde ha väckt reaktioner. Men reaktionerna uteblev.

Och då tänkte jag vidare: Varför är biblioteksdebatter så frånvarande i samhället? Varför blir biblioteksdebatter - om de förekommer - ofta så tama och oförargliga? Varför förs biblioteksdebatter ofta i något ganska slutet forum av en redan "frälst" "elit"? Varför finns det ingen TV-serie som heter "Biblioteksnytt"? Varför blandar sig så sällan bibliotekarier in i offentliga biblioteksdebatter? Varför, varför, varför? / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar