Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



onsdag 23 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 6

Vi går framåt. Nu tar vi reda på hur Margareta Lundberg-Rodin har svarat på en del frågor i "Folkbibliotekens framtid?". Hon är prefekt på bibliotekshögskolan i Borås och ingår i styrelsen för Svensk Biblioteksförening.

"Biblioteket är en neutral plats, en opartisk plats dit man kan komma utan att känna sig rädd, utan att behöva presentera sig, utan att betala. (...) biblioteken är medborgarnas resurs och stöd och ska ge dem service och den information de vill ha och vi ska göra det i samarbete med dem." (s. 78)

"Det ligger en fara i om biblioteket blir alltför styrt av efterfrågan, om man bara köper det som lånas ut mest. Man måste också erbjuda alternativen." (s. 80)

"(...) jag tror att man ska vara ett levande centrum för människor, och då kan man inte bara styras av vad bibliotekarierna tycker utan vad invånarna och omvärlden anser är viktigt - även om man samtidigt ska stå på en fast grund av värderingar om vad man sysslar med och varför." (s. 81)

"(...) biblioteken är samhällets vardagsrum, samhällets offentliga tillgängliga utrymme, och ska sköta funktionen så bra man kan utifrån de förutsättningar som ges." (s. 84)

Serien fortsätter i morgon. / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar