Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



torsdag 17 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 3

Vi fortsätter med citat ur boken "Folkbibliotekens framtid?". Nu har turen kommit till Christer Hermansson - bibliotekarie, kulturchef, författare m.m. Han har dessutom "levererat" en hel del debattinlägg som enligt min mening fungerar som friska fläktar och "rör om i grytan". Utan honom skulle den svenska biblioteksdebatten vara mycket tråkigare, anser jag.

"Jag anser att folkbiblioteken är våra viktigaste offentligt finansierade och politiskt styrda kulturinstitutioner. Inte minst för att de utgör samhällets kollektiva minne, och för att du som enskild medborgare via ditt bibliotek har tillgång till litteratur som inte går att få tag i på annat sätt." (s. 33)

"Överhuvudtaget är det mesta som handlar om bildning, folkbildning, demokrati och litteraturförmedling det som bör prägla folkbiblioteken. Det är dessutom reglerat i bibliotekslagen, vilket ofta glöms bort i de få debatter som förs om folkbiblioteken." (s. 34)

"Jag är inte alls orolig för digitaliseringen. Människor vill ha den fysiska boken, och framför allt kommer man att vilja ha det fysiska möte med andra människor och riktiga böcker som man får i ett folkbibliotek." (s. 35)

"Jag tror att det kan bli en central uppgift för folkbiblioteken i framtiden att tillhandahålla lokaler och personal och bidra med marknadsföring och annat när det gäller aktiviteter kring litteratur." (s. 40)

Spännande fortsättning följer i nästa vecka... / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar