Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



måndag 28 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 8

I vår serie om "Folkbibliotekens framtid?" låter vi riksbibliotekarie Gunnar Sahlin nu avsluta. Här är en del av hans svar:

"Det finns få institutioner som förknippas med ett så positivt värdeomdöme. (...) om biblioteken sköter sina kort väl så kommer de att spela en betydelsefull roll även i framtiden, men naturligt nog annorlunda än vad man har gjort tidigare." (s. 121)

"Jag är övertygad om att bibliotekens betydelse för utbildningssektorn kommer att bli allt viktigare." (s.122)

"Om man frågar kommunstyrelseordföranden och andra i kommunerna så är jag övertygad om att de inte ser alla möjligheterna. (...) Inte minst nationalbibliotekets material kan vara användbart för näringslivet. (...) private-public partnership tror jag mycket på." (s. 125)

"Det finns en stark tro på de nya möjligheterna inom biblioteksvärlden, men då måste vi också klara av att förmedla det till omvärlden." (s. 127)

"Ibland saknar biblioteksvärlden en tillräckligt stark tro på sig själv. Det skulle man kunna vända om man blev del av något större och där biblioteksfrågorna bedöms som de viktigaste frågorna. Vi ska betona hur betydelsefulla vi är för samhället. Det viktigaste är inte att bli älskade utan det är den nytta vi kan göra för samhället - för kulturen, utbildningen och samhällsekonomin." (s. 128)

"Sedan tror jag också på en utvecklad roll som förmedlare av hur man söker och finner information. Att vi når ut bredare, att vi har en naturlig roll i kultur, pedagogik, forskning och inom samhällskeonomin, då har vi tagit ett stort kliv framåt." (s. 130)

I morgon skall jag försöka göra en sorts sammanfattning av den här serien. / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar