Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



torsdag 24 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 7

Vi fortsätter på den valda vägen. Nu låter vi Annina Rabe komma till tals. Följande var en del av de svar hon gav i boken "Folkbibliotekens framtid?".

"(...) jag uppfattar bibliotekariekåren som defensiv och bibliotekarierna är inte bra på att försvara sig eftersom de inte gärna går ut i offentliga debatter. Många hävdar att det inte är deras jobb att göra det, de menar att 'vi har vårt jobb och vi är inte skrivande människor'." (s. 101)

"Av tradition finns det en försiktighet i yrket. Många har åsikter, men de är inte pigga på att gå ut med dem, vilket jag märkte under mina år på Biblioteksbladet." (s. 102)

"'Mötesplats' har blivit ännu ett av biblioteksvärldens många modeord. Jag brukar ibland raljera om det: 'men om ni nu är så vansinnigt inne på att biblioteket ska vara en träffpunkt, så öppna en restaurang i stället!'" (s. 102)

"Det finns faktiskt dagar när jag känner att hela folkbiblioteksinrättningen hänger på en skör tråd. Så är det förhoppningsvis inte, men på sikt kan det finnas anledning att vara orolig. (...) jag är inte alls säker på att vi alltid kan räkna med att ha ett folkbiblioteksväsende som står fritt från kommersiella krafter." (s. 105)

"(...) ibland känns det som om man talar sig så varm för barns rätt till bibliotek att man glömmer de vuxna. Det beror på att barnen är det enda oantastliga området i biblioteksdebatten. (...)
Biblioteks- och kulturdebatten spårar ofta ur så fort det börjar hetta till i diskussionen - då är det alltid någon som kommer dragande med barnen. Och då måste alla bli överens (...) Det är inte helt otänkbart att folkbiblioteken i framtiden monterar ner vuxenverksamheten men behåller barnverksamheten." (s. 106)

"Dagens kulturpolitik är tydligt resultatinriktad. Men inom kultursektorn är resultaten svåra att mäta, och delar av den har inte någon chans att inbringa pengar. Den kostar bara, och dess eventuella effekter går inte att mäta. Sådan kultur blir mer och mer ifrågasatt. (...) Jag är övertygad om att det kommer en dag när det inte bara är extremt kulturfientliga personer som hävdar att biblioteksverksamhet är något man gott kan betala för." (s. 109)

"Jag vill inte ha glesa bibliotek med stora golvytor. Det är viktigare att biblioteken är en plats där man kan slinka in och gömma sig snarare än att man ska träffas och prata. Vill man träffas och prata så finns det andra platser som är bättre lämpade." (s. 110)

I nästa vecka avslutar vi denna spännande serie! / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar