Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



onsdag 16 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 2

Vi fortsätter citera ur boken "Folkbibliotekens framtid?". Vad har Niclas Lindberg att säga - som generalsekreterare för Svensk Biblioteksförening? Jo, bl.a. följande.

"Det görs 70 miljoner besök på biblioteken varje år - och ingen vet riktigt vad man gör där! Det enda man vet är att alla de där 70 miljonerna inte lånar böcker, utan fler och fler lånar inte." (s. 57)

"Idén om biblioteket som mötesplats över generationer och etniska gränser, inkomstskillnader eller vad det nu kan vara, det ska vi slå vakt om, men om vi alltmer blir ett reservat för de högutbildade med höga inkomster och deras studerande barn - då kan det uppstå en diskussion om huruvida vi ska lägga ner tre tusen skattemiljoner för den målgruppen. Detta borde biblioteken fundera mer kring." (s. 59)

"Ibland måste man göra försök som inte fungerar. Det finns inget värre än att bli så räddhågsen att man avstår från att försöka för att det kan bli fel. Om man inte ens vågar försöka finns det heller ingen chans att det blir rätt." (s. 61)

"På biblioteket gör nästan alla något helt för sig själva. Det finns uppenbarligen en dragningskraft eftersom människor går till just den här platsen och sätter sig för att studera eller läsa tidningen eller söka information, surfa på datorn, använda sig av facklitteratur ... Det måste finnas en lockelse som gör att man vill gå dit och vara ensam tillsammans med andra. Svårt att sätta fingret på, men sannolikt oerhört betydelsefullt. (...) Det är en fri och tillåtande plats där du inte blir ifrågasatt. (...) det är få andra platser som erbjuder samma utbud och samtidigt är så fria, så kravlösa. Det är ett dolt värde med bibliotek." (s. 62)

"Biblioteken är för dåliga på att ta reda på effekten av det de gör och om det leder till de effekter som de hade tänkt att det skulle leda till. I någon uppsats har man uttryckt det som att organisationer som inte riktigt vet detta blir trendspanande och försöker kolla in vad som verkar vara på gång, och så hoppar man från tuva till tuva och försöker hänga med. Det är inte säkert att det är en framgångsfaktor om man vill nå resultat." (s. 64f)

Spännande fortsättning följer... / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar