I tisdags var vi ett femtontal personer, som bänkat oss på huvudbiblioteket för att höra ett gäng kalmarprofiler berätta om sina favoritböcker; både sådana de läst som barn och som vuxna. Studieförbundet Vuxenskolan och Kalmar stadsbibliotek stod som arrangörer och anledningen var naturligtvis Världsbokens dag, som firas hela veckan.
Linda Stewart, SV, presenterade boktipsarna och berättade om upprinnelsen till Världsbokdagen http://sv.wikipedia.org/wiki/Världsbokdagen.
Först ut var Karin Parrot-Jonzon från Byteatern. Hon mindes hur hon legat under en filt med godispåsen i högsta hugg och hört regnet trumma mot fönsterrutan, alltmedan hon slukade böckerna om Fröken Sprakfåle (Lisa Eurén-Berner). Karin misstänkte att det var Sprakfålen som förde in henne i feministiskt tänkande. De vuxenböcker hon valt till kvällen var Birgitta Trotzigs Sjukdomen och Joyce Carol Oates' Fallen. Karin krävde att Oates skulle få Nobelpriset; vi får väl se om Akademien hörsammar detta.
Efter detta var det musikern Tomas Forsells tur att berätta om sitt Beatlesberoende. John Lennon var favoriten och tänk den dagen han vann en tävling och vann just - en bok om Lennon. Tomas visade på att Lennon var allkonstnär, men framför allt att han visade på nya vägar i skrivandet. Vi fick några dikter upplästa för oss, som exempel på detta. Sen gick vi över till Ray Bradbury och speciellt novellen All summer in a day, som var en favorit.
Mona Helgee, journalist på Kalmarposten kom härnäst och det visade sig, att hennes första läsebok var en kokbok från 1945. I denna lärde hon sig läsa och lät sig förskräckas över bilderna på otäcka fiskar och giftiga svampar. Efter den första kokboken gick hon över till Prinsessornas kokbok. Fanns en maträtt beskriven i den boken, gick det inte an att inte tycka om den. Det som dög åt sessorna dög även åt ofrälse. Mona läste upp ett recept på kluven, griljerad fårskalle, som var hennes värsta mardrömsrecept. Annars tipsades vi om Anders Paulruds sista bok - Fjärilen i min hjärna.
Lasse Johansson spelar i Kalmar FF, sitter i Kommunfullmäktige och läser också mycket böcker. Han ville slå ett slag för den lätt-transporterade pocketboken ("jag har blivit en pocket-kille") och även för att vi ska ge bort bra böcker till varandra istället för att samla dem i ett eget bibliotek. Lasse gillar amerikanska författare såsom Hemingway och Steinbeck, för deras korthuggna, effektiva skrivsätt. Den ena boken han tagit med var Kerouacs På drift och den andra (pocket-)boken var J.C. Oates' Mörkt vatten. Lasse hade börjat läsa den på planet på väg till Brasilien, men den var så otäck, att han var tvungen att spara slutet tills han stod på fast mark igen.
Sist ut i gänget var nya bibliotekschefen Suzanne Hammargren. Hon hade inte med sig någon barnboksfavorit, för hon hade inte läst några böcker som hon fastnat för som barn. Först när hon blev äldre och började läsa sådant som Sartre och Hesse blev hon berörd på allvar. Suzanne berättade hur hon tröttnade på att bara läsa om livet - hon ville ut och uppleva livet på riktigt istället. Dock hade hon - som det anstår en bibliotekarie - med sig en hel hög med böcker att tipsa om. Framför allt förut nämnda Anders Paulruds alster talade hon varmt om och sen fick Suzanne avsluta detta boktipsevenemang med att läsa några ord av Olof Lagercrantz från Om konsten att läsa och skriva.
Alla fick uppskattande applåder och även varsin ros (se länken till världsbokdagen ovan!).
//Fårfarmaren
onsdag 22 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar