Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



tisdag 28 september 2010

Vi hyllar en hylla. 5

Det finns de som påstår att allting finns på internet. Tro dem inte. Det är givetvis inte sant.

Denna gång skall vi därför hylla en hylla som egentligen inte kan kallas hylla. Den är snarare en avdelning - nämligen referensavdelningen. Där finner vi bl.a. uppslagsböcker i skilda ämnen. De står där för att alltid finnas tillgängliga. De lånas alltså aldrig ut.

Där finns flera verk som även är tillgängliga on line. Det är ju förträffligt - så länge tekniken fungerar. Men när tekniken inte fungerar, så kan det vara lagom roligt att försöka finna relevanta svar på diverse frågor. Det har vi märkt bara för ett par dagar sedan.

Bland alla de verk som vi har på denna hylla - om vi nu lite lättvindigt kallar avdelningen hylla - kan vi nämna Nationalencyklopedin, Nordisk familjebok (2. uppl., "Ugglan"), Svensk uppslagsbok (avslutad 1955), Encyclopaedia Britannica, SAOB och Encyclopaedia of Mathematics. De finns alla tillgängliga on line:

Nationalencyklopedin
Nordisk familjebok
Svensk uppslagsbok
Encyclopaedia Britannica
SAOB
Encyclopaedia of Mathematics

Det räcker ju en bra bit. Men de som påstår att allting finns på internet har fortfarande fel. Det är möjligt att det i framtiden finns inscannat allting som hittills har tryckts och givits ut, men vi är inte där ännu. På hyllan finner vi t.ex. dessa verk som (mig veterligt) inte finns i fulltext på internet:



Således: nästa gång det blir strömavbrott och det blir omöjligt att söka på internet finns fortfarande pappersböckerna där att läsa. / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar