Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



onsdag 15 september 2010

Vi hyllar en hylla. 1

Här tänker vi nu starta en ny serie bloggposter. Vi har kallat den "Vi hyllar en hylla". Avsikten är att oblygt göra propaganda för olika hyllor på huvudbiblioteket som är värda mera uppmärksamhet.

Vi börjar med något som vi kallar "Genrehylla". Där finner vi olika tryckta hjälpmedel som hjälper oss att hitta rätt bland alla romaner, noveller, diktsamlingar och annat. "Lästipset" är ett sådant hjälpmedel - i två volymer. Här finner vi exempel på romaner i olika genrer. I den här nedan avbildade första delen (A-K) har vi genrer från "Afrika" t.o.m. "Kvinnor". En genre är "Exil" och ett exempel på en roman om det ämnet är Milan Kunderas fascinerande "Varats olidliga lätthet" (f.ö. mycket bra överförd till film, med Lena Olin i en ledande roll).

I den andra delen (L-Ö) går vi från "Livet kring trettio" till "Överlevnad och katastrofer". En av genrerna i denna volym är "Nobelpristagare" och där återfinner vi t.ex. John Steinbecks sorgliga historia "Möss och människor".

Dessa böcker tillsammans är en ovärderlig guldgruva för alla som vill ha en god överblick när det gäller romaner om olika ämnen.


Ett annat hjälpmedel när vi söker lästips är de små foldrarna "Lästips" från Bibliotekstjänst. Det som avbildas här nedan var nr 5 för år 2009. Här tipsar man bl.a. om Håkan Nessers "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" - en bok som på ett lysande sätt fångar tidsatmosfären (Även denna bok har med framgång överförts till film - med Helena af Sandeberg i en viktig roll).


Således: nästa gång du är på biblioteket och går vilse bland alla romaner och undrar vilka som handlar t.ex. om religion och livsfrågor - anlita vår "Genrehylla"! / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar