Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



onsdag 30 juni 2010

Paddla med OPAC och karta

Antag att du vill paddla kajak i sommar. Du vill ta reda på vilka böcker om kajakpaddling som finns på biblioteket. Du använder vår OPAC och söker "kajak*" - alltså med trunkering i slutet av ordet. Det visar sig då att det blir 14 träffar. (I alla fall i just det här exemplet just nu...)

Jag har valt träff nr 5. Just den boken hamnar på vår avdelning "Länder & Folk" - närmare bestämt på hylla Ncbk. (N står för geografi, tillägget c avgränsar det till Sverige, tillägget b preciserar det till Götaland och sista bokstaven k begränsar det ytterligare till landskapet Bohuslän.) Det beror på att boken till stor del handlar om Bohuslän.

Man hade också kunnat tänka sig att en bok om kajaker kunde hamnat bland böcker om fritidsbåtar och/eller båtsport (med signum Prcc eller Rbd). I så fall hade den rätteligen hamnat på avdelningen "Båt & Hav". Men nu hamnar alltså just den här boken på "Länder & Folk". Jag har här nedan markerat med rött några viktiga detaljer. (Klicka på bilden för att förstora.)


Vi ser här också en ikon för karta. Om vi klickar på den ikonen får vi fram en karta där det markeras var boken bör stå om den är inne och rätt placerad. Jag har här nedan markerat med gult var avdelningen "Länder & Folk" finns. I den särskilda röda kvadraten i nederkanten av det gula fältet (En kvadrat som i verkligheten "blinkar" eller rättare sagt förstoras och förminskas i en pulserande rytm) skall böcker med signum Ncbk befinna sig.


Testa gärna själv med andra exempel här. Observera att det endast är för huvudbibliotekets bestånd som kartikonen fungerar. Frågor? Personalen är till för att hjälpa dig. / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar