Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



tisdag 15 juni 2010

Inte inne men ändå inne

Hemifrån kan vem som helst med internetuppkoppling söka i bibliotekets katalog och därigenom få reda på en hel del. Men man får inte reda på allt som bibliotekspersonalen kan få reda på. Personalen har nämligen tillgång till saker som allmänheten inte har. Personalen kan därför sitta inne med mycket viktig kunskap som går den normale brukaren förbi. (Och så måste det vara - bl.a. av sekretesskäl.) Jag skall här försöka förklara mig närmare med ett förhoppningsvis pedagogiskt exempel.

Antag att vi vill ha tag i boken "Mannen utan öde" av Imre Kertész. Vi söker i vår OPAC och upptäcker att boken är försenad. Vi låtsas vidare, att boken inte finns inne någon annanstans. Då är vi beredda att ge upp. Men: då kan det löna sig att fråga personalen! Se beskrivningen i OPAC - den säger en del, men utelämnar en del annat (Förstora gärna bilden genom att klicka på den):


Nu söker vi samma bok i bibliotekspersonalens katalog - vår s.k. Expertsök. Vad händer då? Jo: vi får reda på att boken även har utgivits med titeln "Steg för steg" (Markerat med röd rektangel här nedan). Aha! Finns den boken inne då? Svar: ja.


Vad lär vi oss av detta? Förhoppningsvis lär vi oss att noggrant läsa katalogposter i vår s.k. Expertsök. En särskild bok kan mycket väl finnas inne även om det första intrycket ger vid handen att boken inte finns inne. / TO

2 kommentarer: