Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



torsdag 10 juni 2010

Innehållsbeskrivning och karta i OPAC

Här följer ett försök till pedagogisk information. Antag att vi vill söka i vår OPAC. Till en början kan det då se ut så här (Klicka på bilderna för att förstora):


Antag sedan att vi känner till att någon - osäkert vem - har skrivit några böcker om en påhittad stad som heter Loviken. Det är i princip allt vi vet. Nu vill vi veta vilka böcker som handlar om Loviken och vi vill samtidigt få reda på vem författaren till dessa böcker är. Vi skriver då helt enkelt in "loviken" på sökraden - och så får vi se bl.a. detta (Redan här får vi alltså veta att författaren är Björn Hellberg):


Antag vidare, att vi klickar på "Club Karaoke". Då kommer denna bild fram (Här något beskuren):


Vad ser vi? Jo: bl.a. en kort innehållsbeskrivning. I detta korta referat ser vi sökordet "Loviken" markerat med gult. Således: denna boks handling utspelar sig i den fiktiva staden Loviken.

Vad ser vi mera? Jo: bl.a. en ikon för karta. Vad händer om vi klickar på den ikonen? Jo: vi får fram en karta och på den kartan finns markerat var boken bör finnas - om den inte är t.ex. utlånad.



Prova gärna med att söka mera här - efter t.ex. Sten Wall och Mona Ceder. / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar