Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



onsdag 16 juni 2010

Ofta åtkomligt även hemifrån. 2

Nu blir det lite överkurs. När bibliotekspersonal söker i BOOK-IT:s Expertsök, så kan t.ex. följande katalogpost visa sig. Nere till vänster ser vi en s.k. trippelklassning (Här markerad med en röd rektangel). Ibland är det nödvändigt att använda mer än en klassifikation på t.ex. en bok. I det här fallet har man ansett det vara lämpligt att använda tre signum för samma titel:


Kan man få samma upplysning via OPAC? Ja. Se här:


Vad har vi då för nytta av att veta detta? Jo: det kan mycket väl visa sig att det finns intressanta böcker i samma ämne på någon annan eller t.o.m. några andra hylla/hyllor. I det här fallet visar det sig, att böcker om konflikthantering kan finnas inte bara bland böcker med signum Doka utan även bland böcker med signum Qbfa eller Oaa. Att böcker hamnar på olika hyllor beror på vad de mestadels handlar om. De måste placeras någonstans. De kan inte ena stunden stå på en hylla och nästa stund på en annan hylla - allt efter någons godtycke. Man måste välja vilket signum som är det mest representativa. I det här fallet har man tydligen ansett att boken mest handlar om psykologi.

Och? Vad betyder alla dessa signum? Vad betyder Doka? Vad säger oss signum Qbfa? Vad handlar böcker med signum Oaa om? Alla dessa frågor får sina svar t.ex. i den förträffliga Mölndals stadsbiblioteks länkkatalog. / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar