Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



onsdag 30 juni 2010

Paddla med OPAC och karta

Antag att du vill paddla kajak i sommar. Du vill ta reda på vilka böcker om kajakpaddling som finns på biblioteket. Du använder vår OPAC och söker "kajak*" - alltså med trunkering i slutet av ordet. Det visar sig då att det blir 14 träffar. (I alla fall i just det här exemplet just nu...)

Jag har valt träff nr 5. Just den boken hamnar på vår avdelning "Länder & Folk" - närmare bestämt på hylla Ncbk. (N står för geografi, tillägget c avgränsar det till Sverige, tillägget b preciserar det till Götaland och sista bokstaven k begränsar det ytterligare till landskapet Bohuslän.) Det beror på att boken till stor del handlar om Bohuslän.

Man hade också kunnat tänka sig att en bok om kajaker kunde hamnat bland böcker om fritidsbåtar och/eller båtsport (med signum Prcc eller Rbd). I så fall hade den rätteligen hamnat på avdelningen "Båt & Hav". Men nu hamnar alltså just den här boken på "Länder & Folk". Jag har här nedan markerat med rött några viktiga detaljer. (Klicka på bilden för att förstora.)


Vi ser här också en ikon för karta. Om vi klickar på den ikonen får vi fram en karta där det markeras var boken bör stå om den är inne och rätt placerad. Jag har här nedan markerat med gult var avdelningen "Länder & Folk" finns. I den särskilda röda kvadraten i nederkanten av det gula fältet (En kvadrat som i verkligheten "blinkar" eller rättare sagt förstoras och förminskas i en pulserande rytm) skall böcker med signum Ncbk befinna sig.


Testa gärna själv med andra exempel här. Observera att det endast är för huvudbibliotekets bestånd som kartikonen fungerar. Frågor? Personalen är till för att hjälpa dig. / TO

tisdag 29 juni 2010

fredag 25 juni 2010

Ett alternativ?

Om du tröttnar på att dansa kring midsommarstången, så kanske detta kan vara ett alternativ.


Glad Midsommar! / Kalmarbibliobloggen

torsdag 24 juni 2010

De måste få kosta

Den här filmen är visserligen gjord i USA för något år sedan, men den är aktuell även här och nu. Det går inte att mjölka en plastko...


Skrik! Skrik att biblioteket behövs! Skrik att det får vara stopp nu för alla svångremmar, osthyvlingar och alla möjliga nedskärningar och besparingar på biblioteken! / TO

onsdag 23 juni 2010

En av flera finesser i OPAC

Nu tänkte jag tipsa om en liten finess med OPAC. Måhända är detta gammal skåpmat för en del, men jag tror att det är en nyhet för många andra. Jag tar det steg för steg.

När man har gått in på Kalmars OPAC ser det först ut så här - men jag har lagt till en markering. Det är nog inte alla som vet vad som händer om man klickar på "Dina uppgifter / Omlån" - här innanför en röd ellips (Som i tidigare bloggposter gäller även här att bilden blir större om man klickar på den):


Vi klickar och ser vad som händer. Nästa bild som dyker upp blir denna - där jag har markerat med en röd rektangel:


Vad händer om vi väljer "Nyhetsservice"? Då kommer denna bild fram - plus mina röda rektanglar:


Jag loggar in. Antag nu, att jag vill bli meddelad om nyinkomna DVD-filmer på "bibblan". Finns en sådan tjänst? Ja. Se här:


Det finns mycket att upptäcka i OPAC som visar sig några klick bort... / TO

tisdag 22 juni 2010

Grattis!

Vi gratulerar i dag Prunella Scales som fyller år. Undertecknad och många med mig skall alltid minnas henne som Sybil Fawlty i den makalösa TV-serien "Pang i bygget". Det är en TV-serie som alltid kan vägleda folk i serviceyrken...

Se - apropå något helt annat - hur Sybil reagerar när Basil har glömt (fast han bara låtsas ha glömt!) deras bröllopsdag - här. / TO

måndag 21 juni 2010

En kort kortfilm

Det är knappast "Swanee River", men det är i alla fall en svan med sina ungar vid vatten. Inga-Karin Lundblad filmade vid Systraströmmen utanför huvudbiblioteket. / TO

fredag 18 juni 2010

Fredagstipset!

Den 18:e boken om LasseMajas detektivbyrå.

Lasse och Maja tältar tillsammans med Miranda och hennes lilla apa. Sommarlugnet råder men snart börjar mystiska saker att hända, saker börjar försvinna och många av campinggästerna verkar plötsligt misstänkta. Ett nytt fall för Lasse och Maja tar sin början.


Biblioteket lånar ut Campingmysteriet som bok och cd-bok.

Kolla också på LasseMajas egen hemsida. Där kan du bl.a. läsa om LasseMajas författare, illustratör, alla utgivna titlar, filmatiseringar och mycket annat roligt.


/Caroline

torsdag 17 juni 2010

Dåligt uppförande


Exakt så här går det inte till på vårt bibliotek... / TO

onsdag 16 juni 2010

Ofta åtkomligt även hemifrån. 2

Nu blir det lite överkurs. När bibliotekspersonal söker i BOOK-IT:s Expertsök, så kan t.ex. följande katalogpost visa sig. Nere till vänster ser vi en s.k. trippelklassning (Här markerad med en röd rektangel). Ibland är det nödvändigt att använda mer än en klassifikation på t.ex. en bok. I det här fallet har man ansett det vara lämpligt att använda tre signum för samma titel:


Kan man få samma upplysning via OPAC? Ja. Se här:


Vad har vi då för nytta av att veta detta? Jo: det kan mycket väl visa sig att det finns intressanta böcker i samma ämne på någon annan eller t.o.m. några andra hylla/hyllor. I det här fallet visar det sig, att böcker om konflikthantering kan finnas inte bara bland böcker med signum Doka utan även bland böcker med signum Qbfa eller Oaa. Att böcker hamnar på olika hyllor beror på vad de mestadels handlar om. De måste placeras någonstans. De kan inte ena stunden stå på en hylla och nästa stund på en annan hylla - allt efter någons godtycke. Man måste välja vilket signum som är det mest representativa. I det här fallet har man tydligen ansett att boken mest handlar om psykologi.

Och? Vad betyder alla dessa signum? Vad betyder Doka? Vad säger oss signum Qbfa? Vad handlar böcker med signum Oaa om? Alla dessa frågor får sina svar t.ex. i den förträffliga Mölndals stadsbiblioteks länkkatalog. / TO

Ofta åtkomligt även hemifrån. 1

När vi som bibliotekspersonal i Kalmar arbetar i informationsdisken och skall göra en katalogsökning, så använder vi så gott som alltid Expertsök (i BOOK-IT). Katalogposter ger ofta mycket nyttig information. De är dessutom ofta försedda med någon länk som leder vidare till ännu mera information. Det kan se ut så här (Klicka gärna på bilden för att förstora):


Länken ovan är markerad med röd rektangel. Den information jag får reda på genom att klicka på länken är samma information som jag skulle ha fått om jag i OPAC hade klickat på "Extra information" och sedan "Innehållsförteckning". Vi får se detta (här beskuret):


Slutsats? Det kan ofta vara hugget som stucket om man söker i BOOK-IT:s Expertsök eller i OPAC. Men för säkerhets skull - i tveksamma fall - fråga personalen! Vi är här för att hjälpa till. / TO

tisdag 15 juni 2010

Inte inne men ändå inne

Hemifrån kan vem som helst med internetuppkoppling söka i bibliotekets katalog och därigenom få reda på en hel del. Men man får inte reda på allt som bibliotekspersonalen kan få reda på. Personalen har nämligen tillgång till saker som allmänheten inte har. Personalen kan därför sitta inne med mycket viktig kunskap som går den normale brukaren förbi. (Och så måste det vara - bl.a. av sekretesskäl.) Jag skall här försöka förklara mig närmare med ett förhoppningsvis pedagogiskt exempel.

Antag att vi vill ha tag i boken "Mannen utan öde" av Imre Kertész. Vi söker i vår OPAC och upptäcker att boken är försenad. Vi låtsas vidare, att boken inte finns inne någon annanstans. Då är vi beredda att ge upp. Men: då kan det löna sig att fråga personalen! Se beskrivningen i OPAC - den säger en del, men utelämnar en del annat (Förstora gärna bilden genom att klicka på den):


Nu söker vi samma bok i bibliotekspersonalens katalog - vår s.k. Expertsök. Vad händer då? Jo: vi får reda på att boken även har utgivits med titeln "Steg för steg" (Markerat med röd rektangel här nedan). Aha! Finns den boken inne då? Svar: ja.


Vad lär vi oss av detta? Förhoppningsvis lär vi oss att noggrant läsa katalogposter i vår s.k. Expertsök. En särskild bok kan mycket väl finnas inne även om det första intrycket ger vid handen att boken inte finns inne. / TO

måndag 14 juni 2010

Några nyligen inköpta CD-album



["Sagan om ringen" av Bo Hansson - min anm.]




Finns de inne? Svar finns här.
Vad tyckte kritikerna? Svar finns här. / TO

fredag 11 juni 2010

Fredagstipset!

Jasper Fforde: Var är Jane Eyre?

London 1985. Krimkriget pågår fortfarande och Wales har brutit sig ut och blivit en egen stat. Klonade drontar är husdjur och de litterära sällskapen är mäktiga.

I detta parallella universum till vårt eget lever Torsdag Nesta. Hon är specialagent vid litteraturroteln, något som inte är helt lätt i en värld där litteratur är allvarliga saker. Lättare blir det inte när romanfiguren Jane Eyre kidnappas från originalmanuskriptet, Brontësällskapet rasar och Torsdag måste bege sig in i Charlotte Brontës bok för att ställa allt till rätta igen.

En hisnande rolig roman som elegant navigerar genom tidsparadoxer, ordlekar och lekfulla allusioner.

Detta är första delen av fem (eller sex..). De två första finns översatta på svenska.

/Anna B

torsdag 10 juni 2010

Innehållsbeskrivning och karta i OPAC

Här följer ett försök till pedagogisk information. Antag att vi vill söka i vår OPAC. Till en början kan det då se ut så här (Klicka på bilderna för att förstora):


Antag sedan att vi känner till att någon - osäkert vem - har skrivit några böcker om en påhittad stad som heter Loviken. Det är i princip allt vi vet. Nu vill vi veta vilka böcker som handlar om Loviken och vi vill samtidigt få reda på vem författaren till dessa böcker är. Vi skriver då helt enkelt in "loviken" på sökraden - och så får vi se bl.a. detta (Redan här får vi alltså veta att författaren är Björn Hellberg):


Antag vidare, att vi klickar på "Club Karaoke". Då kommer denna bild fram (Här något beskuren):


Vad ser vi? Jo: bl.a. en kort innehållsbeskrivning. I detta korta referat ser vi sökordet "Loviken" markerat med gult. Således: denna boks handling utspelar sig i den fiktiva staden Loviken.

Vad ser vi mera? Jo: bl.a. en ikon för karta. Vad händer om vi klickar på den ikonen? Jo: vi får fram en karta och på den kartan finns markerat var boken bör finnas - om den inte är t.ex. utlånad.



Prova gärna med att söka mera här - efter t.ex. Sten Wall och Mona Ceder. / TO

onsdag 9 juni 2010

Ett anspråkslöst förslag

Ett litet tips i all välmening: Om du söker efter noter till en känd melodi, så kanske du kan finna de noterna via Kungliga Musikhögskolans sångregister här. Man får hänvisning till den/de bok/böcker där noterna skall finnas. Undertecknad hade nytta av den länken senast igår. / TO

tisdag 8 juni 2010

Några nyligen inköpta filmer på biblioteket

Först fem filmer regisserade av Krzysztof Kieslowski:
"En liten film om konsten att döda"

"En liten film om kärlek"
"Utan slut"
"Veronikas dubbelliv"

"Ödets nyck"



Sedan en trilogi:
"Red Riding" (1974)
"Red Riding" (1980)
"Red Riding" (1983)








Och så fyra filmer med John Wayne:
"En cowboy rensar stan"
Vadå regniga dagar? Då finns det film att titta på. / TO

fredag 4 juni 2010

Fredagstipset!

Det var ett gigantiskt projekt - "Svensk jazzhistoria". Tio volymer fullspäckade med god svensk jazz - alla försedda med gedigna booklets. Här skulle jag kunna bli riktigt långrandig, men jag skonar er. Låt mig bara konstatera, att svensk jazz har hållit - och håller - väldigt god kvalitet. Det är därför inte ägnat att förvåna, att flera stora utländska jazzmusiker har "lirat" tillsammans med svenska, internationellt sett mindre kända, jazzmusiker.

Det är nästan omöjligt att välja bara ett klipp, men jag måste försöka. Detta blir mitt val - Stan Getz spelar "Ack Värmeland du sköna" ("Dear old Stockholm") tillsammans med Bengt Hallberg (piano), Gunnar Johnson (bas) och Jack Norén (trummor). Inspelningen gjordes den 23 mars 1951. Biten är nr 8 på CD nr 3 i Svensk jazzhistoria, vol. 6. Det här är nog den svenska folkmelodi som har fascinerat flest utländska jazzmusiker. Stan Getz var nämligen inte den ende.


Finns dessa makalösa album inne på biblioteket? Det kan man ta reda på här. / TO

tisdag 1 juni 2010

Can use my...

Tror du att biblioteksanställda helt saknar humor och självdistans? Dags att tänka om.


Funnen tack vare Biblioteksbloggen. / TO

Ett litet länktips

Intressant är bara förnamnet... Vadå? Detta. / TO

Dagens signum: Xxnz

Nu befinner vi oss framför avdelning Xxnz - vilket betyder "Rock - särskilda artister och ensembler". Här finns mycket att gotta sig åt - särskilt för den som kan läsa noter och spela något instrument. Urvalet blir nu mycket subjektivt. Och som så ofta när det gäller urval: man kanske retar gallfeber på någon, men det är smällar man får ta.

The Beatles complete scores [Musiktryck] : [full transcriptions from the original recordings] / [every song written & recorded by the Beatles] (Hal Leonard, 1993)
Ray Davies: The great songs of the Kinks [Musiktryck] (Wise, 2000)
Bob Dylan: Bob Dylan anthology [Musiktryck] : over 60 songs from the pen of one of this generation's most distinct and eloquent voices : arranged for guitar tablature with chord diagrams and full lyrics (Amsco, 2003)
Jimi Hendrix: Jimi Hendrix anthology [Musiktryck] : lead sheets for 73 songs : [melody, lyrics, chords] (Music Sales, 2003)
Carole King: The new best of Carole King [Musiktryck] : piano, vocal, guitar (Warner Bros., [199-?])
Mark Knopfler: Brothers in arms [Musiktryck] (Wise, 1985)
Van Morrison: Days like this [Musiktryck] (Wise, 1995)
Rolling Stones: Rolling Stones complete [Musiktryck] : words and music to 193 Stones songs, plus a lyric section, discography and many photographs (Omnibus Press/EMI, 1981)
Bruce Springsteen: Bruce Springsteen complete [Musiktryck] (Columbia Pictures, 1986)
U2: The Joshua tree [Musiktryck] (Chappell, 1987)

Till verket! Plugga in, plugga noter, rensa luftrören, stäm och sjung! / TO