Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



fredag 26 november 2010

Fredagstipset!

Nu är möjligheten ännu större till att ha en riktig lång filmkväll regisserad Pedro Almodóvar. Biblioteket har nämligen köpt in tre till av hans filmer:



Pedro Almodóvar är en av Spaniens främsta filmskapare och har hunnit med att göra ett tiotal filmer. Den film som gjorde honom känd i Europa är Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott (1988). Den handlar om en kvinna vars älskare överger henne och som sedan försvinner. Därefter får man följa hennes smått desperata kamp för att hitta honom.

Det som ofta kännetecknar Almodóvars filmer är hans mustiga färgval, filmerna går ofta i starka röda och gula nyanser vilket ger en speciell (spansk?) känsla. Ett annat utmärkande drag är hans porträtt av färgstarka kvinnor. I en av de filmer som jag tycker är en av hans bästa, Tala med henne, berättas bland annat historien om en kvinnlig tjurfäktare. Ett otroligt starkt porträtt.

Men filmkvällen behöver inte bestå av bara tre filmer. På biblioteket finns fler filmer av Pedro Almodóvar: Allt om min mamma, Att återvända, Brustna omfamningar, Kika, Dålig uppfostran och Passionens labyrint.
Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar