Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



fredag 30 september 2011

Fredagstipset!

Om du ännu inte har sett någon film av Susanne Bier, så har du gått miste om en hel del. I min bok (som det av någon konstig anledning heter) är hon en av vår tids mest intressanta filmregissörer - och det säger ganska mycket. På "bibblan" har vi fem av hennes filmer.


Bröder

Efter bröllopet

Hämnden

Things we lost in the fire

Älskar dig för evigt

Enligt min ringa mening är de små mästerverk allihop. Biers filmer känns angelägna och viktiga. Hon har en väldigt bra fingertoppskänsla. Det blir aldrig präktigt eller pretentiöst eller pekoral - något som skulle kunna hända i händerna på en mindre begåvad regissör.

Alla nämnda filmer har placerats bland "Drama"-filmerna på biblioteket och begreppet "drama" är onekligen ett vitt begrepp. Där kan väldigt olika filmer hamna. Men jag tror inte att du betraktar det som en nitlott om du lånar en av Biers filmer. Jag skulle vilja påstå att man känner sig berikad som människa efter att ha sett någon av de nämnda filmerna. / Thomas Olofsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar