Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



fredag 23 september 2011

Fredagstipset!

Nu till helgen är det bokmässa i Göteborg och årets tema är tyskspråkig litteratur. Jag har därför valt ut två böcker från Tyskland som är mycket läsvärda. Timmen mellan hund och varg av Silke Scheuermann är en roman om två syskon som efter mycket lång tid träffas igen. Spänningarna som uppstår har till stor del sin förklaring i deras barndom, men även i det nutida - den ena systern har stora alkoholproblem. Så nystas deras liv upp och blir till en psykologisk nutidsroman i det moderna Tyskland. Intressant och bra skrivet på ett enkelt och rakt språk. Silke Scheuermann är en av Tysklands intressanta unga författare. Nyligen kom även hennes novellsamling Rika flickor ut på svenska.



Den andra boken som jag vill tipsa om är en annorlunda deckare, Fallet Kalteis, av Andrea Maria Schenkel. Den handlar också om unga kvinnor, men denna gång är det i ett helt annat Tyskland - det är 1930-tal och depression i landet. Boken är annorlunda på så sätt att perspektivet är helt ifrån offrens och gärningsmannens, Josef Kalteis, synvinkel. Den är baserad på en sann historia om Johann Eichhorn som på 30-talet våldtog ett hundratal kvinnor och dödade fem. 1939 greps han och ärendet blev mycket känsligt eftersom det visade sig att han tillhörde det Nationalsocialistiska arbetarpartiet. Avrättningen skedde därför i all hemlighet.

I den här gastkramade boken får man följa Josef Kalteis redogörelse i förhörsrapporter samtidigt som Kathy och flera av de andra kvinnorna som utsattes för våldtäktsmannen porträtteras. Att varken polis eller advokat finns med gör att boken sticker ut i deckargenren - den känns nyskapande. Två till av Andrea Maria Schenkels deckare finns översatta till svenska: Mordbyn och Bunker.



/Linda

2 kommentarer:

  1. Schenkels tre böcker är alla mycket bra, annorlunda i sina upplägg. Befriande att inte behöva läsa en massa tröttsamma beskrivningar av otrevliga, alkoholiserade, nyskilda poliser/advokater som så småningom lyckas lösa ett fall, men då har man först fått skumma flera sidor. För mig är det brottet och människorna som begått/är inblandade som är huvudsaken och i hennes böcker får man just det - på drygt 150 sidor (om jag minns rätt).

    SvaraRadera
  2. Jag instämmer - deckargenren skulle kunna utvecklas mycket om fler följde i Schenkels spår och tänkte på att skriva utifrån andra perspektiv och kanske helt utesluta de trötta poliserna!

    SvaraRadera