Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



fredag 30 september 2011

Fredagstipset!

Om du ännu inte har sett någon film av Susanne Bier, så har du gått miste om en hel del. I min bok (som det av någon konstig anledning heter) är hon en av vår tids mest intressanta filmregissörer - och det säger ganska mycket. På "bibblan" har vi fem av hennes filmer.


Bröder

Efter bröllopet

Hämnden

Things we lost in the fire

Älskar dig för evigt

Enligt min ringa mening är de små mästerverk allihop. Biers filmer känns angelägna och viktiga. Hon har en väldigt bra fingertoppskänsla. Det blir aldrig präktigt eller pretentiöst eller pekoral - något som skulle kunna hända i händerna på en mindre begåvad regissör.

Alla nämnda filmer har placerats bland "Drama"-filmerna på biblioteket och begreppet "drama" är onekligen ett vitt begrepp. Där kan väldigt olika filmer hamna. Men jag tror inte att du betraktar det som en nitlott om du lånar en av Biers filmer. Jag skulle vilja påstå att man känner sig berikad som människa efter att ha sett någon av de nämnda filmerna. / Thomas Olofsson

torsdag 29 september 2011

Lösningen på Veckans kluring

Ett dignande julbord beskrivs i Frans G. Bengtssons Röde Orm.

Alice B. Toklas Kokbok är en självbiografisk resa genom den franska husmankosten.

Marcel Proust gör Madeleinekakan berömd i sin Spaning efter den tid som flytt. Barndomsminnen väcks till liv genom smaken och lukten av kakan.

Choklad är titeln på en av Joanne Harris böcker. Handlingen kretsar dessutom kring, just det, choklad.

Ett oförglömligt smörgåsbord beskrivs i Fritiof Nilssons Piratens bok Bock i Örtagård.

/Linda

onsdag 28 september 2011

Veckans kluring

Ibland beskrivs mat oförglömligt i skönlitteraturen! Det som gäller är att para ihop rätt mat med rätt författare:

Dignande julbord
Fransk husmankost
Madeleinekaka
Choklad
Smörgåsbord

...paras ihop med...

Fritiof Nilsson Piraten
Frans G. Bengtsson
Alice B. Toklas
Marcel Proust
Joanne Harris

Rätt svar kommer imorgon. Ge gärna fler tips på härliga beskrivningar av mat i litteraturen! / Linda

tisdag 27 september 2011

Några nyligen inköpta CD-album till biblioteket





























Vi blandar och ger med gammalt och nytt, från när och fjärran. / Thomas Olofsson

måndag 26 september 2011

Veckans formulering

Även denna vecka blir det två citat. Denna gång av G K Chesterton:

"Without education we are in a horrible and deadly danger of taking educated people seriously".

"No man who worships education has got the best out of education... Without a gentle contempt for education no man's education is complete".

(Collected Works of G K Chesterton: The Illustrated London News 1905-19-07, eller om man så vill Wikiquote)

/Anna B

fredag 23 september 2011

Fredagstipset!

Nu till helgen är det bokmässa i Göteborg och årets tema är tyskspråkig litteratur. Jag har därför valt ut två böcker från Tyskland som är mycket läsvärda. Timmen mellan hund och varg av Silke Scheuermann är en roman om två syskon som efter mycket lång tid träffas igen. Spänningarna som uppstår har till stor del sin förklaring i deras barndom, men även i det nutida - den ena systern har stora alkoholproblem. Så nystas deras liv upp och blir till en psykologisk nutidsroman i det moderna Tyskland. Intressant och bra skrivet på ett enkelt och rakt språk. Silke Scheuermann är en av Tysklands intressanta unga författare. Nyligen kom även hennes novellsamling Rika flickor ut på svenska.



Den andra boken som jag vill tipsa om är en annorlunda deckare, Fallet Kalteis, av Andrea Maria Schenkel. Den handlar också om unga kvinnor, men denna gång är det i ett helt annat Tyskland - det är 1930-tal och depression i landet. Boken är annorlunda på så sätt att perspektivet är helt ifrån offrens och gärningsmannens, Josef Kalteis, synvinkel. Den är baserad på en sann historia om Johann Eichhorn som på 30-talet våldtog ett hundratal kvinnor och dödade fem. 1939 greps han och ärendet blev mycket känsligt eftersom det visade sig att han tillhörde det Nationalsocialistiska arbetarpartiet. Avrättningen skedde därför i all hemlighet.

I den här gastkramade boken får man följa Josef Kalteis redogörelse i förhörsrapporter samtidigt som Kathy och flera av de andra kvinnorna som utsattes för våldtäktsmannen porträtteras. Att varken polis eller advokat finns med gör att boken sticker ut i deckargenren - den känns nyskapande. Två till av Andrea Maria Schenkels deckare finns översatta till svenska: Mordbyn och Bunker.



/Linda

torsdag 22 september 2011

Lösningen på Veckans kluring

Rätt svar är Mio min Mio av Astrid Lindgren.

Bilderna visar föremål som är viktiga för handlingen i boken.

Det röda äpplet som förvandlas till "det gyllene guldäpplet".

Träflöjten som hjälper Mio att hitta sin vän Jum-Jum när de gått vilse i grottan.

Brunnen som kallas "Brunnen som viskar om kvällen".

"Morgonljusets bro" som leder till Landet på andra sidan vattnen och bortom bergen.

Skeden Mio hittar och som hjälper dem att inte svälta ihjäl i fängelshålan.

Stenhögen som är allt som blir kvar av den onde riddar Kato.

/Anna B

onsdag 21 september 2011

Veckans kluring

Vilken bok söker jag?



















/Anna B

tisdag 20 september 2011

Ännu en finess med "Expertsök"

Vi återkommer till detta: Det finns information som man inte kommer åt via OPAC (t.ex. hemifrån) men som personal på biblioteket kommer åt i sina kataloger. Vi tar ett konkret exempel. Ibland är det lättare att hitta en bok om man t.ex. vet att den är en foliant eller om man via en länk kan se en bild på omslaget. Det kan också vara bra att veta om en bok är spiralhäftad. Spiralhäftade böcker avviker ju från mängden och bör därmed vara lättare att hitta. Detta får vi veta om denna bok när vi letar reda på den i OPAC:




Står det någonting om spiralhäftad? Nej. Vad händer då om personalen söker i sin "Expertsök"? Jo:


Här får vi alltså veta att boken är spiralhäftad [Den röda rektangelmarkeringen är min] - och Vips! så är den lättare att hitta i hyllan. / Thomas Olofsson


måndag 19 september 2011

Veckans formulering

" (...) frihet är skaldens livsluft. Därför icke stanna i någon skola eller riktning; ämnet du behandlar skall ge sin form, och de fria konsterna tåla inga lagar, utan äro sina egna lagstiftare..." (August Strindberg, "Svarta fanor", 22 kapitlet - ur Smartmans efterlämnade brev till sin son)
/ citatväljare:
Thomas Olofsson

fredag 16 september 2011

Fredagstipset!

Peter Nilson: Stjärnvägar - Rymdljus - Solvindar





Vetenskapens värld i SVT har de senaste veckorna visat en serie program om universum. Det första avsnittet hette Tiden och SVT presenterade det så här:

"Varför går tiden aldrig baklänges? Allt i universum sker i en enda riktning. Stjärnor föds, lever och dör och samtidigt expanderar universum mot kaos. Lika säkert som ett sandslott raseras i vinden går universum mot oordning och förfall. Och slutligen mot tidens slut".

Det låter inte så upplyftande precis. Dock kan jag lugna de som inte såg programmet att tidens slut inte kommer förrän om miljarder, miljarder, miljarder, miljarder, miljarder-nånting år.

Faktiskt var programmet inte så nedslående som man kan tro. Det lyckades inte bara få oss vanliga dödliga som råkat slå på tv:n en måndagskväll att fatta varför tiden bara går åt ett håll, det har ett helhetsperspektiv och lyckades sätta varenda litet sandkorn i ett sammanhang utan att bli new age-flummigt! Tvärtom väldigt nyktert och sansat (och det är inte helt lätt märker jag när jag försöker skriva detta...).

Tyvärr finns inte avsnittet att se på SVT Play längre. Något som däremot inte har försvunnit in i den digitala kyrkogårdens glömska är en bok-trilogi som finns i bibliotekets trähyllor: Stjärnvägar, Rymdljus och Solvindar av Peter Nilson.

Böckerna är essäsamlingar. Låt inte det avskräcka. Så här beskrev Peter Nilson själv första delen:

"Stjärnvägar blev till ur en samling krönikor som jag skrev mot slutet av 80-talet i Dagens Industri och Sköna Hem. Jag hade ett stort material av essäer kring vetenskapens världsbild, och så småningom lyckades jag omarbeta några av dem och foga ihop dem till en helhet - en bok om vad vår tids forskare tror sig veta om jorden, livet och universum. Enkelt uttryckt handlar den om vår tids världsbild. Tydligen behövdes de en sådan bok - den har kommit ut i många upplagor och nytryckningar på många språk. Den handlar om hur stort och underligt universum är, vad vi vet om naturens ordning och vad vi kanske inte vet. Faktum är att jag tycker om att spekulera kring vad vi har kvar att upptäcka. Bokens sista kapitel handlar om att resa i tiden, fram till den avlägsna tidsålder då alla hemligheter äntligen blir avslöjade".

Under 60- och 70-talet var Peter Nilson astronom vid Uppsala universitet och arbetade vid astronomiska observatoriet där. I slutet av 70-talet blev han författare på heltid. Han hade en gedigen kunskap och visste verkligen vad han skrev om.

Precis som Vetenskapens värld-programmet är Peter Nilsons böcker greppbara för gemene man, klartänkta och väldigt fascinerande. Och en förvånansvärt passande läsning mellan fredagsmys och söndagsstädning.

/Anna B

torsdag 15 september 2011

Lösningen på Veckans kluring

Rätt svar är C - Colin Firth.
Hur hänger det ihop? Jo, den röda tråden är soundtracks.

Chuck Berrys låt "You never can tell" var med i filmen "Pulp fiction" där Uma Thurman hade en viktig roll.
The Pretenders' låt "Be my baby" förekom i "Dirty dancing" där förvisso Patrick Swayze var med.
Deep Purples låt "Child in time" var med i "Breaking the waves" där Emily Watson fick oss känsliga personer att gråta.

Och Joni Mitchells låt "Both sides, now" förekom i "Love actually" där Colin Firth hade en av rollerna.

(Årtalet 2003 var en liten ledtråd som jag gav av min godhet. Man hade ju kunnat tänka sig att någon låt av Joni Mitchell har förekommit i en film med någon annan av de nämnda skådespelarna. Men mig veterligt finns det ingen sådan film som premiärvisades år 2003.) / Thomas Olofsson

onsdag 14 september 2011

Veckans kluring

På samma sätt som Chuck Berry förhåller sig till Uma Thurman förhåller sig The Ronettes till Patrick Swayze.

Alltså förhåller sig Deep Purple på samma sätt till Emily Watson som Joni Mitchell (2003) förhåller sig till

A) Stellan Skarsgård
B) Holly Hunter
C) Colin Firth
D) Kate Winslet
eller
E) Pierce Brosnan

R
ätt svar här i morgon. / Thomas Olofsson

tisdag 13 september 2011

Några nyligen inköpta CD-album till biblioteket





(Kapten Röd: Fläcken som aldrig går bort)












(Woods: Sun & shade)

Vi blandar friskt. / Thomas Olofsson

måndag 12 september 2011

Veckans formulering

Den här veckan blir det två citat:

"Utan hemligheter är man ingen" - Ann Heberlein

"Gåtfull bör man vara inte bara i andras ögon utan även i sina egna" - Kierkegaard

Båda citaten finns med i en tänkvärd artikel av Ann Heberlein (DN 3 april 2011). Läs den här.

lördag 10 september 2011

Biblioteket tipsar: Tidskrifter

På biblioteket har vi många tidskrifter. Det går bra att låna alla nummer utom det senaste. Här är två av våra tidskrifter:



Kreativ stickning är tidningen för dig som älskar att sticka. Den presenterar lättförståliga stickbeskrivningar med detaljerade färgbilder. Tidskriften utkommer fyra ggr/år, varje nummer med ett 40-tal vackra modeller.



Det här är Sveriges största löpartidning. En tidning för dig som vill ha de bästa träningstipsen, få inspiration och motivation till att börja med löpning och läsa om nya pryltester. Tidningen bevakar löpningen i Sverige och världen. Utkommer med ett nummer varje månad.

/Catarina & Linda

fredag 9 september 2011

Fredagstipset!

Hur skall jag börja? Hur skall jag fortsätta? Hur skall jag avsluta? Denna Bok - John Cowper Powys' "Självbiografin" (på svenska 2009) - är helt outstanding. Den är enastående i sitt slag. Den rubbar alla normala bedömningsmallar. Den får vanliga betygsättningar att verka lika klumpiga som drogade elefanter i en fiiiiin antikvitetsaffär. Denna Bok skall ha en sexa på en femgradig skala. Den skall ha en tolva på en tiogradig skala. Den är utan minsta tvekan ett Mästerverk. Om du bara skall läsa en enda självbiografi under resten av ditt liv, så måste det bli denna.



Egentligen skulle jag normalt sett inte gilla den här Boken. Den är nämligen en kolossalt egotrippande historia med flera svindlande långa meningar - något som jag vanligtvis ser nedlåtande på. Jag efterlyser ofta själva poängen i en historia - men här kvittar det. Här är själva det verbala flödet en stor poäng. Powys halkar in på sidospår så långt borta och så länge att man tror att han helt har tappat tråden. Icke så. Han tar upp tråden igen och kommer tillbaka på huvudspåret så elegant att man inte begriper hur det gick till. Powys är full av paradoxer - något som gör att jag rimligen inte borde stå ut med honom - men här finner jag det bara charmigt. Om han hade levt nu, så skulle jag nog inte vilja ha honom i min vänskapskrets - men han kunde skriva!

Denna Bok rör sig på samma nivå och i samma klass som de bästa verken av bl.a. Dante, Shakespeare och Dostojevskij. Bättre än så här blir det aldrig.

Du kan läsa mera om John Cowper Powys - denne gigantiske "minor classic" - t.ex. här och här och i denna briljanta essä.

Nu återstår väl för mig bara att citera ur denna Bok. (Det finns böcker och det finns Böcker. Denna är definitivt en Bok.)

"Charlataneriet, eller åtminstone den särskilda art av denna vanryktade bekvämlighet som jag odlar, består i att till den grad låta sig hänföras av de stora, övergripande, enkla aspekterna av någonting som fascinerar en i livet eller naturen eller böckerna eller historien eller psykologin att man utan att vänta på att få alla detaljer korrekta eller på att få passagen verifierad av mer grannlaga forskning helt enkelt förlitar sig på sin egen privata smak, på sina egna fördomar, sin egen fantasi, sin egen inspiration, och av hela sin varelse hänger sig åt glädjen i att grunna på vad man ser och vad man känner. Det är när man impulsivt delar med sig av sina känslor härvidlag till andra som man nedkallar detta missbrukade invektiv över sig. Skulle man tillämpa samma måttstock som fackfolket, som inte ens vågar känna en reaktion på någonting underbart eller magiskt i Naturen eller Konsten utan att först säkerställa alla belägg och utan att först gratulera sig själva till sina egna meriter som adepter och till sin dokumentations akribi, ja då skulle man vara tvungen att kalla några av de klarast strålande författarna i världen vid nedsättande namn." (s. 393)

Mästerverk! / Thomas Olofsson

torsdag 8 september 2011

Lösningen på Veckans kluring

David Lynch, känd filmskapare, är mannen jag söker.

Elefant - Elefantmannen (1980) är titeln på en av hans filmer .

Tvilling - Twin Peaks, hans stilbildande tv-serie med mardrömslika inslag som gick på tv i början på 90-talet.

Citatet - ur Svenska akademins ordlista. Ordet är "lyncha".

Nicolas Cage - är med i filmen Wild at Heart (1990) av David Lynch.

Surrealism - hans filmer kan ofta sägas vara surrealistiska.

/Linda

Varför inte folkbibliotekarie?

Vid en genomgång av vad som har gömt sig i källaren under flera år fann undertecknad denna lilla trycksak. Tryckår är okänt. Men man känner historiens vingslag...






Mycket har förändrats - och ordet "genusperspektiv" var nog inte ens påtänkt! / Thomas Olofsson

onsdag 7 september 2011

Veckans kluring

En man med stark personlighet döljer sig bakom följande ord och mening. Vem är det jag söker?

Elefant - Tvilling - "med självtagen rätt avliva el. våldsamt bestraffa en (förment) brottsling" -Nicolas Cage - surrealism

Rätt svar kommer imorgon. / Linda

måndag 5 september 2011

Veckans formulering

Här börjar en ny serie i vår blogg. Vi kallar den "Veckans formulering". Vi tänker bjuda på citat som vi anser vara speciellt intressanta i något avseende. De kan vara poetiska, underfundiga, mystiska, paradoxala, eleganta, tuffa, smarta, fyndiga, vitsiga eller något annat. Gemensamt för dem alla är att de skall vara relativt korta och tänkvärda. / Anna B., Linda och Thomas

Först ut är en medlem i Rolling Stones. (Thomas' val)

"I never plan anything (...) Mick needs to know what he's gonna do tomorrow and me, I'm just happy to wake up and see who's hanging around. Mick's rock. I'm roll." / Keith Richards (ur en intervju i dokumentärfilmen om inspelningen av albumet "Exile on Main Street")

fredag 2 september 2011

Fredagstipset!

Simon & Garfunkel: The Concert in Central Park (1981, DVD)




"Can you imagine us years from today,
sharing a park bench quietly
How terribly strange to be seventy" ...

(Old friends)


I år fyller Paul Simon och Art Garfunkel 70 år. För i dagarna precis 30 år sedan, den 19 september 1981, uppträdde de i Central Park inför en skara på närmare 500.000 personer. De skulle då fylla 40 år och hade känt varandra i närmare trettio.

1970 hade de splittrats för att sedan återförenas några gånger för spelningar Detta var deras första gemensamma konsert på sex år.

Filmupptagningen från konserten är en upplevelse från början till slut. De två är synnerligen samspelta och rösterna slingrar sig kring varandra i gnistrande harmonier. För någon som kan studieversionerna av deras låtar utan och innan är det en fröjd att höra nyansförändringarna de bjuder på.

Man undrar vad de tänkte när de stod där uppe på scenen, inför detta folkhav. Känslan av nostalgi och tidens obönhörliga gång är i alla fall omisskänlig liksom en smittande spelglädje.

Det är ingen tvekan om att vad som än hänt tidigare, med splittringar och ryckig vänskap, så njuter de i nuet storligen av att sjunga tillsammans.

Här är ett klipp från konserten. Först The Boxer sedan Old friends. Bättre än så här kan det knappast bli!

http://youtu.be/Yt1Gl3XiNgQ


"Now the years are rolling by me
They are rockin' evenly
I am older than I once was
And younger than I'll be and that's not unusual.


No it isn't strange
After changes upon changes
We are more or less the same
After changes we are more or less the same".

(The Boxer)

/Anna B

torsdag 1 september 2011

Lösningen på Veckans kluring

Jane Austen: Stolthet och fördom
Jorge Luis Borges: Biblioteket i Babel

Anna Gavalda: Tillsammans är man mindre ensam
Gabriel García Márquez: Hundra år av ensamhet
Ernest Hemingway: Över floden in bland träden
Selma Lagerlöf: Kejsarn av Portugallien

Två kollegor löste detta lätt som en plätt. / Thomas Olofsson