Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



fredag 10 juni 2011

Fredagstipset





Ibland hittar man en bok som inte är högljudd eller krävande utan helt enkelt bara är lågmäld men ändå glimrande. Ru av Kim Thúy är för mig en sån bok. Med ganska korta beskrivningar på händelser ur sitt liv skildrar hon det ganska återhållsamt. Ändå blir dessa glimtvisa händelserna till slut en fullständig roman och en berättelse om ett helt liv. De korta minnesbilderna är trots allt vad de flesta minns av sitt eget liv - och med vad vi skulle beskriva oss själva.

Boken handlar om Kim Thúys upplevelser av kriget i Vietnam, men den handlar även om den blandning av skräck och förundran hon känner i det nya land hon kommer till, Canada, och om vägen dit - ett liv i osäkerhet som båtflykting på okända vatten.

Men boken är mer än så. Den berättar också om de små sakerna i vardagen som påverkar en människa. Om Kim Thúys tystnad som kommer sig av att hon länge levde i skuggan av sin dominerande kusin. Om läraren som fick henne att bryta tystnaden så att hon till slut fick en egen röst. Ru är helt enkelt en underbar roman på flera plan. / Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar