Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



torsdag 20 augusti 2009

Provokation!

Waldorff II skrev för ett tag sedan ett inlägg om konst och provokation. Jag följer i all enkelhet upp det med tips på kulturella fenomen som förmått att provocera på sistone.
En bok som verkligen förmår att att göra detta är Charlotte Roches roman Våtmarker.


Den handlar om en ung kvinnas inställning till sin kropp, för att uttrycka det milt. Författaren har 18-årsgräns på de föreläsningar hon håller.

Lars von Triers senaste film Antichrist fick känslorna att svalla på Cannesfestivalen. Den går inte på en bio nära dig, i alla fall inte om du bor i Kalmar. Den lär dock komma på dvd. Jag undrar om biblioteket köper in den?

Anna Odell fejkade i januari en psykisk sjuk person som gick bärsärkagång, blev förd till psykakuten och inlagd. Allt som del i ett större konstprojekt. Och diskussionen om vad som egentligen är konst blommade upp både inom och utanför konstvärlden. Under sommaren har hon ställt ut på Kalmar konstmuseum.

Dessa tre konsumeras endast om man är beredd att bli provocerad!

/Anna B

1 kommentar:

  1. Här österut är vi alltid beredda på provokationer. Vi älskar att bli provocerade.
    Kollegan i Öst där solen går upp.

    SvaraRadera