Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



tisdag 20 november 2012

Arabländernas viktigaste filosofer under de senaste hundra åren

Vi i västerlandet inbillar oss lätt att västerländsk filosofi är den enda filosofin som har existerat. Det är så vi har blivit undervisade. Filosofins historia började med Thales från Miletos. Punkt. Sedan fortsatte den bl.a. med Sokrates, Zenon, Platon, Xenofon, Aristoteles, Alexander den store o.s.v. - alla västerlänningar. Det vi känner till om österlandets filosofi är ungefär Buddha, Laotse, Konfucius och någon till från Indien eller Kina. Ingen annanstans har det funnits någon som helst filosofi - kunde vi ha lurats att tro.

Jag frågade kulturassistent Kifah Qasem Mohammad om hur det egentligen står till med detta. Jag bad honom om en lista på viktiga böcker om arabländernas filosofihistoria - och för att göra det hela enklare: begränsad till de senaste hundra åren. Det blev en diger lista på drygt dussinet titlar. Glad i hågen skulle jag belägga dessa böcker i Libris. Där stötte jag på patrull. Endast tre av de böcker som Kifah hade listat finns att låna på något svenskt bibliotek:

Mohammed Arkoun: Islam : to reform or to subvert?
Edward W. Said: Orientalism : [Western conceptions of the Orient]
Georges Tarabishi: Woman against her sex : a critique of Nawal El Saadawi

Slutsats? Vi borde köpa in flera böcker om arabländernas filosofihistoria. Världens filosofihistoria består inte bara av västerlandets dito. / Kifah Qasem Mohammad och Thomas Olofsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar