Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



torsdag 13 september 2012

Bok & Bibliotek: temat i år Nordisk litteratur

Nordiska litteraturen står i fokus samt Nordiska rådet firar 60 år. De senaste åren har nordisk litteratur spridits över världen som aldrig förr. Ändå är det många författare som inte är så kända i Sverige. För att få den rätta nordiska känslan inför bokmässan borde man kanske läsa någon bok på originalspråket. Några fina favoriter att uppmärksamma är följande.
Kari Hotakainens bok Isakskatedralen utkom på finska 2004. Det är en lättsam läsning med allvarlig underton. Huvudpersonen vaknar upp efter en stroke och minns ingenting. Men han blir sig själv igen och äventyren börjar...
Isländske Jon Kalman Stefanssons bok Himmel och helvete (2010) är en roman om lycka och olycka, om bergen och haven, om verkligheten och drömmarna. Den utspelar sig för mer än hundra år sedan och idag.
Jette A. Kaarsbols bok Den stängda boken kom 2003 på danska och var Karis debutbok med stor framgång i Danmark. Boken beskriver en mångskiftande samling människor i en omvälvande tid - idealister, medlöpare, eldsjälar och flanörer.
Norske Jan Kjaerstads trilogi Förföraren, Erövraren och Upptäckaren är lång underhållande läsning. Den handlar om Jonas Wergelands liv eller är det hans fru Margeretes liv? Trilogin är spännande, berättarglädjen flödar och tippas bli en klassiker. / Ingrid Råberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar