Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



fredag 4 februari 2011

Fredagstipset!



Coco Chanel var en glamourös och dominerande kvinna, åtminstonde om man får tro de två filmerna om henne som biblioteket har. I Coco - livet före Chanel, får man följa hennes målmedvetna strävande efter ett självständigt liv, både när det gäller hennes arbete och hennes förhållanden. Detta innan hon blir en av de mest berömda modeskapana i världen.

Den kvinna man möter i filmen Coco & Igor har däremot passerat stadiet där livet är en ständig kamp. Hon jobbar fortfarande mycket men behöver inte längre kämpa för varenda krona. Det är nu hon skapar sin berömda parfym Chanel no 5 och det är nu hon möter Igor Stravinskij. En man med lika mycket konstnärlighet och egensinnighet i sig som hon har. De dras till varandra och maktkampen dem emellan glimtar fram under ytan. Det är en film med mycket känsla.

Båda filmerna är oerhört vackra, speciellt när man ser till interiör och kostym - det är rena ögongodiset för modeintresserade. Men den som vill se mer av hennes arbete i syateljén kommer att bli besvikna. Filmerna fokuserar inte på det utan på hennes relationer, och då främst relationerna till män. Trots det (eller på grund av det, döm själva) är filmerna sevärda. / Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar