Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



onsdag 12 maj 2010

Dagens signum: Qcg

Inte bara Magdalena Ribbing... Det finns många som vill och kan lära oss hur man rätt uppför sig i olika sammanhang. Vett och etikett, med andra ord. På hylla Qcg finner vi böcker om just detta - och ämnet kallas (förkortat) Umgängeskonst. I min ungdom negligerade jag sådant totalt - såsom ovidkommande och larvigt. Men med åldern kommer förhoppningsvis en viss visdom. Det blir lättare att förstå, när man har några år på nacken, att de där reglerna ofta har en praktisk och vettig funktion. Slut med småpratet. Här kommer tio exempel:

Karin Alfredsson & Barbro Henning: Livets fester : bröllop, dop, studentmottagning och andra kalas (Prisma, 1992)
Frida Axiö-Gelfrgren: Bröllopshandboken : [stora och små bröllop, temabröllop, vett och etikett, vad kostar det?, juridik, klädsel, bordsplacering, mat och dryck] (Ordalaget, 2005)
Marika Ehrenkrona: Stil, vett och etikett för den moderna människan (Bonnier Alba, 1997)
Marie Hagberg & Lisa Bjerre: Nätdejting : allt du behöver veta (Lind & Co, 2008)
Charlotte Mattsson & Clara Mattsson: Vett & etikett : [skrivna och oskrivna regler som gör det lätt att umgås] (Semic, 1999)
Per Nilsson: Manualen : 365 stiltips för män (Bonnier Fakta, 2009)
Michael Powell: Världens etikett : resenärens guide till gott uppförande (Ordalaget, 2006)
Magdalena Ribbing: Nya etikettboken : spelregler för väluppfostrade (DN, 1997)
Anna Thunell: Guiden till drömbröllopet (ICA, 2009)
Agneta Uddenberg: Rätt sätt : om etikett och umgängesskick till vardags och fest (W&W, 1997)

Håller nutidens bibliotekspersonal på att bli mer och mer av värdar och värdinnor? Om så är fallet skall vi kanske börja plugga böcker med signum Qcg... / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar