Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



fredag 12 mars 2010

Fredagstipset!

Saxofonister finns det gott om, men det finns bara vissa som "sticker ut" och har en väldigt personlig ton. Ben Webster var en av dem. Att påstå att han hade en egen ton är en underdrift. Enligt min ringa mening var han en av jazzens största exekutörer.
Var det någon som kunde kallas cool, så var det väl han. Begreppet "laid back" borde ha uppfunnits av honom. Plattan "Soulville" - som vi givetvis har på "bibblan" - är en god introduktion i hans tonvärld.

Här skriver man i "All about jazz" mycket adekvat om detta album. Han spelade bl.a. tillsammans med Oscar Peterson - en annan jazzgigant. Här kan du se och höra en konsertupptagning där Oscar också var med på piano. Normalt sett brukade det vara Oscar som var den främste solisten, men här fick han hålla sig lite i bakgrunden.

Ben Webster har även förekommit i filmen "Stilla dagar i Clichy" - i den givna rollen som saxofonist. Han bodde under en period av sitt liv i Köpenhamn och ligger begravd på Assistens Kirkegård. Nästa gång jag är i Köpenhamn skall jag gå dit för att skänka honom min aktning. / Thomas Olofsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar