Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



torsdag 29 oktober 2009

Dagens kulturtidskrift: Filmrutan

Vi vill påminna om Filmrutan. Så här beskrivs den i "Kulturtidskriften 2009":
"Filmrutan är Sveriges äldsta filmtidskrift och ger plats för essäer, analyser, kommentarer, filmhistoria och filmskådespelare. Tidskriften ser som en uppgift att granska filmbranschens utveckling liksom alternativa distributionsformer för den så kallade kvalitetsfilmen."


Filmrutan kommer ut med fyra nummer om året och hemsidan är under uppbyggnad. Det senaste numret - som givetvis finns på vårt bibliotek - innehåller bl.a. en essä av Sven E. Olsson med rubriken "1959 - märkesår i filmens historia". Den börjar så:
"Det är kanske en smula vågat... [Vitsigt! - min anm.] Men jag tar ändå risken att utnämna året 1959 till ett av de allra viktigaste i filmhistorien. Då blev det uppenbart att fransk film hamnat i en ny, om inte guldålder, så i alla fall guldåder. [Vitsigt igen! - min anm.]
François Truffaut och Jean-Luc Godard skrev med sina debutverk in sig i alla kommande handböcker om film."

Annat intressant i detta nummer är t.ex. essäer om Audrey Hepburn och Pedro Almodóvar.

Filmrutan innehåller i varje nummer en förteckning över olika recensenters betyg på de mest aktuella filmerna. Högsta betyg är 7 - och det har mig veterligt aldrig någon film fått som medelpoäng. / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar