Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



måndag 16 april 2012

Kameliadamen på Metropolitan Opera House, Met.

Romanen Kameliadamen av Alexandre Dumas d.y. utkom 1848 och blev hans genombrott. Mest känd är annars Dumas d.y. för sina många tendensdramer. Dumas d.y. var ledamot av Franska akademien och levde mellan åren 1824 och 1895.

Många filmer och operor har romaner som utgångspunkt. Giuseppe Verdis många operor utgår med förkärlek från de stora diktarna. La Traviata där librettot är skrivet av Piave är baserat på Kameliadamen och hade premiär som opera 1853. Operan utspelas i Paris och dess omgivning år 1850 och är ett kärleksdrama med mycket känslor. Musikdramat bärs upp av en typisk sångmelodi som ständigt föds på nytt.

För mig var det möjligt att i lördags tack vare satellit och digital visningsteknik uppleva denna opera i en moderniserad föreställning direktsänd från Metropolitan Opera House i New York i Blomstermåla Folkets Hus digitala bio och teatersalong. Det var en stor upplevelse underbar musik, världsberömda artister och och en fantastisk scenografi och koreografi. / Ingrid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar