Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



fredag 30 mars 2012

Fredagstipset!



Du kanske hatar dem, du kanske avgudar dem, du kanske är totalt likgiltig inför dem. Hur som helst borde du ha stor utdelning av att läsa denna bok om dem. "Pink Floyd : musiken, människorna, myterna" (2010) av Bengt Liljegren är en makalöst bra bok. Att kalla den gedigen är ett understatement. Den kan fungera som förebild. Så här skriver man en perfekt biografi över en grupp. Jag ger denna bok en tia på en tiogradig skala.

Till förordet finns en fotnot om att man bör läsa denna bok med Pink Floyds musik i bakgrunden. Jag trotsade detta råd och blev ändå totalt knockad. Här får vi veta allt väsentligt om slitningarna inom bandet, alla intriger, alla kränkningar, alla mobbningar, alla utfrysningar etc. I många stycken påminner detta om någon såpopera i X avsnitt. Detta är en ingående studie i gruppsykologi och kommunikationskollapser. Långsinthet präglar ledarfiguren Roger Waters i åratal. Det är egentligen ett mirakel att medlemmarna t.ex. kunde göra någonting tillsammans efter "Dark side of the moon". Som ett ännu större mirakel kan man betrakta detta återförenande.

Men givetvis handlar boken inte bara om konflikterna inom bandet. Här får vi veta allt relevant om begynnelsen, hur bandet bildades, hur albumen kom till, vad som hände på turnéerna o.s.v.

Mera om gruppen kan du läsa här. Och om du tycker att biblioteket har alltför få album med Pink Floyd, så är du välkommen att lämna inköpsförslag! / Thomas Olofsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar