Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



tisdag 27 mars 2012

April, april

Vi närmar oss 1 april. Då gäller det att se upp. Aprilskämt förekommer i stora delar av världen. Att narras april kan vara en kvarleva från det gamla Rom. Där hade man i slutet av mars en fest som kallades Quirinalia. Då roade man sig med olika narrupptåg. Troligen kom de första aprilskämten till Sverige i mitten på 1600-talet.

Förr i tiden skämtade man också den sista april och ibland även första maj. "Maj, maj, måne, jag kan lura dej till Skåne". Förr var det också vanligt med aprilbrev. TV och tidningar har ofta aprilskämt. 1950 meddelades det i en tidning att Öland lossnat från havsbotten. Och vi är nog många som minns 1962. Då spände många nylonstrumpor över TV-apparaten för att få se bilden i färg. Äkta aprilskämt ska inte vara elaka. Det är ju meningen att både den som lurar och den som luras ska få ett gott skratt efteråt.

På biblioteket kan man vid avdelningen "Länder & folk", signum M - "Etnologi och socialantropologi" - läsa om folktro, seder och bruk. Välkommen att låna! / Ingrid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar