Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



fredag 27 januari 2012

Fredagstipset

Detta datum är inte vilket datum som helst. Vi påminns om detta.

Därför blir det inget må bra-tips denna fredag. Det blir i stället två tips som kan få oss att må mindre bra.




Harald Welzers bok "Gärningsmän : hur helt vanliga människor blir massmördare" (Daidalos, 2007) handlar om hur "(..) familjefäder och harmlösa genomsnittsmänniskor [kunde] vara i stånd att massmörda" (Citerat från bakre pärmen). Det var inte så att de som systematiskt mördade judar i koncentrationslägren var monster. De hade tidigare haft helt vanliga jobb och betett sig som "vanligt folk".


Erich Fromms gedigna verk "Den destruktiva människan" (Natur och Kultur, 1976) tog ett större grepp men kom osökt också in på nazisternas judemord. Fromm hade en delförklaring till de vidriga handlingarna:
"(...) förstörelsen sker genom tekniska hjälpmedel, och därmed försvagas den känslomässiga insikten om vad man håller på att göra. När denna utveckling trängt helt igenom finns det inte längre någon gräns för destruktiviteten, därför att det inte finns någon som förstör. Man sköter bara en maskin för programmerade - och alltså tydligen rationella - ändamål." (s. 379)

Vi får aldrig glömma. Läxan finns där att lära om och om igen. / Thomas Olofsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar