Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



fredag 14 januari 2011

Fredagstipset!


Ägna fredagen åt balett! Men inte åt en föreställning utan åt en dokumentär som tar oss bakom kulissen på en av balettvärldens största skolor, operabaletten i Paris.

Det som gör filmen så speciell är den närhet som regissören Frederik Wiesman skapar genom att bara iakta dansarna med en nästintill stillastående kamera, både under repetitioner och under föreställningar. Men man kommer även nära baletten på ett annat sätt, Frederik Wiesman rör sig genom hela balettoperans hierarkier och filmar allt ifrån ledningens samtal med kända koreografer till kostymavdelning. Dessutom är filmen befriande nog helt utan intervjuer vilket säkert också bidrar till den intima känslan.

En annan sak som filmen på ett suveränt sätt visar är den disciplin och hängivenhet som dansarna och lärarna har för sin konstart; varje koreografi och rörelsemönster måste vara perfekt in i minsta detalj. Det blir repetitioner in i det oändliga och det är väldigt fascinerande att se. Hur många skulle egentligen kunna uppbringa den inställning och hängivenhet som dansarna har? Det är hårt att vara balettdansös och framförallt är det så mycket mer än bara trikåer, tyll och piruetter.

Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar