Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



onsdag 28 april 2010

Dagens signum: Lz

Kom! Följ med in i rummet med memoarer och biografier! Där finns massor av böcker med ryggsignum som slutar på z. Det där z:at avslöjar att en bok handlar om en särskild person eller - i vissa fall - grupp. I detta rum finns böcker om särskilda författare, särskilda musiker (enskilda och grupper), särskilda skådespelare m.fl. Då har böckerna signum som t.ex. Gz, Ijz eller Ikz. Böcker om personer som är kända för att vara författare får signum Gz eller - om författarna är svenska - Gcz (Det där lilla c:et i ett signum betyder ganska ofta att det är en svensk variant/version/begränsning). Här begränsar vi oss dock till ryggsignum Lz. Då handlar böckerna om personer som varken är kända för att vara exempelvis författare, musiker eller skådespelare. Lz är den allmänna beteckningen för memoarer och biografier.

Här följer nu ett urval med tio sådana böcker - endast om kvinnor. De hamnar i bokstavsordning efter den person som de handlar om. (Så är det även i rummet vi besöker.)

Wallach, Janet: Öknens drottning : Gertrud Bell (1868-1926) äventyrerska, spion, rådgivare till kungar, Lawrence av Arabiens förtrogna (Rabén Prisma, 1997)
Bhutto, Benazir: Österns dotter (Forum, 1989)
Clinton, Hillary Rodham: Levande historia (Bonnier, 2003)
Wisaeus, Lena: Eva Dickson : ett bedårande barn av sin tid (Carlsson, 2000)
Bodanis, David: Émilie och Voltaire : [upplysningens stora kärlekshistoria] (Norstedt, 2007) [Émilie Du Châtelet - min anm.]
Fried, Hédi: Skärvor av ett liv : vägen till och från Auschwitz (NoK, 1992)
Kahle, Sigrid: Jag valde mitt liv (Bonnier, 2003)
Giroud, Francoise : Alma Mahler eller Konsten att vara älskad (Legenda, 1990) [Alma Mahler-Werfel - min anm.]
Moberg, Åsa: Hon var ingen Florence Nightingale : människan bakom myten (NoK, 2007)
Rundcrantz, Xiao: Röd åklagare : en kvinnas berättelse om brott, makt och korruption i Kina (DN, 2006)

För att inte tala om alla dessa kvinnor... (Film av Ingmar Bergman) / TO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar