Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



måndag 25 mars 2013

Trandagen

Trandagen 25 mars är känd i våra trakter som den dag barnen ska finna något gott i sina upphängda strumpor. Seden är lokal och känd främst i sydöstra Småland, Öland och Blekinge.

I Bondepraktikan sägs det att fryser det på denna dag skall det frysa i 40 nätter och lika mycket snö som det ligger på takets skuggsida skall bli liggande i norra lägen till midsommar.

Trandagen är en spännande dag för barnen för de går och väntar på tranans ankomst. Barnen ska rita bilder och sätta upp i fönstren kvällen innan trandagen för att tranan ska se se att där bor barn. Och det gäller att uppfört sig bra under året, för då kommer tranan. Strumporna ska hängas på sänggaveln och spjäll och kakelugn ska vara öppna så tranan kan komma in.

Dagen är också känd under namnen Våffeldagen och Vårfrudagen. Om folkseder och folktro kan du läsa mer på bibliotekets avdelning Mz. / Ingrid Råberg

1 kommentar: