Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



torsdag 20 december 2012

Bröderna Grimms sagor 200 år

2012 är snart till ända. Hur 2013 blir återstår att se, antingen vi spår i flytande tenn eller annat. Enligt Bondepraktikan blir det en vacker sommar om solen skiner julaftons förmiddag och regnar det nyårsafton blir höbärgningen svår.

I år är det 200 år sedan bröderna Grimms sagor gavs ut första gången i sagosamlingen Kinder- und Hausmärchen. Sagosamlingen som ingår i Unescos världsminne sammanfattar den europeiska sagotraditionen på ett viktigt sätt. Bröderna samlade in folksagorna för att kartlägga det tyska språkets historia och sagorna är översatta till över 100 språk. Bröderna var språkforskare, läste juridik och arbetade som bibliotekarier. Sagorna var från början avsedda för vuxna. Den första sagan som översattes till svenska var "Hans och Greta". Varför inte ha lite högläsning i lampans sken på julafton! I Grimms sagosamling hittar vi de kända Askungen, Snövit, Rödluvan m.fl. / Ingrid Råberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar