Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



måndag 16 juli 2012

Klassiker som aldrig dör

I det uppsökande biblioteksarbetet får jag ofta frågor på klassiska författare. Inom kriminalvården frågas och önskas att få låna Dostojevskijs böcker. Inte minst Brott och straff som ju berör moraliska frågor.
En Boken kommerlåntagare (Boken kommer är den service där låntagaren inte kan komma till biblioteket på grund av något funktionshinder och därför får böckerna levererade vid dörren) önskade häromdagen att få låna Leo Tolstojs Uppståndelse som kom 1899. Tolstoj var född 1828 och avled 1910. Han skrev noveller, essäer, pjäser, religiösa betraktelser. Mest kända verken är nog Anna Karenina och Krig och fred. Uppståndelse handlar om en adelsman som söker försoning för en synd han begått tidigare. Den är också en kritisk skildring av det ryska samhället vid sekelskiftet. Frågorna som Tolstoj ställer om pacifism, religion, vegetarism osv är i högsta grad aktuella ämnen idag. / Ingrid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar