Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



tisdag 5 juni 2012

Arne Johnsson prisbelönad

Poeten och Madesjösonen Arne Johnsson har tilldelats Samfundet De Nios Stora Pris för 2012.

Arne Johnsson, född i Madesjö utanför Nybro, debuterade 1985 med samlingen Förvandlingar. Därefter har diktsamlingarna avlöst varandra och många ärofyllda pris har också Arne erhållit. De Nios Stora Pris erhöll Arne med motiveringen "För ett författarskap präglat av synskärpa och nyansrikedom, där det vardagliga lyft till stark intensitet och närvarokänsla."

I Arnes dikter finns ett vemod, närhet, en personlig blick och många gånger ett närvarande och frånvarande "du". Dikterna är ofta berättande prosalyrik med djärvt bildspråk och förstärks av egna tuschteckningar understundom.

Samfundet De Nio stiftades 1913. Grunden till samfundet var en donation av Lotten von Kraemer. Förutom priser ger också samfundet ut en litterär kalender.

Ur diktsamlingen Förvandlingar är följande citat.

"Om kvällen ser vi våra ansikten i fönsterrutorna; bakom och genom bilderna rör sig svartgrönt lövverk och gräs i vinden.
Fladdermöss knycker och vrider sig fram genom sitt skärande mörker, vi är ännu tillräckligt unga för att kunna uppfatta fragment av deras skrin. Det låga, satta stallet hukar likt en katt, skälvande av jaktlusta. Det är natt nu. Jorden vrider sig sakta; vi står på förstubron, en cigarett glöder, i kammaren sover ett barn, Vi är iakttagna." / Ingrid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar