Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



torsdag 2 februari 2012

Nyhetsservice via OPAC

Nu blir jag kanske övertydlig, men hellre det än otydlig. Här tipsar vi nu om en bra tjänst via OPAC. Vi tar det steg för steg. (Klicka på bilderna för att förstora dem.)


Först ser det ut så här (utan den röda rektangeln) när vi besöker Kalmars OPAC:




Om du väljer det som här är markerat med röd rektangel ovan så dyker följande bild upp (dock utan den röda rektangeln):



Om du då väljer Nyhetsservice (här i röd rektangel), så kommer du vidare till detta:



När du därefter har knappat in lånekortsnumret och din PIN-kod (här i röd rektangel), så får du se detta (utan de röda ellipserna):



Du kan här välja (här inom röda ellipser) Upphovsman, Medietyp, Språk, Ursprungsspråk (Det kan vara intressant om du t.ex. bara är intresserad av italienskspråkiga filmer), Vuxen-/barnmedia och Fack-/skönlitt.



I exemplet här ovan ser du att man även kan välja utifrån Ämnesord (här i röd ellips).



Här ovan ser du att vi har valt att begära nyhetsservice angående böcker på engelska, facklitterära böcker på svenska, CD-album för vuxna och DVD-filmer.

Vitsen med allt detta är att du skall få meddelande med e-post när nyförvärven du har efterfrågat har anlänt till biblioteket. Ett sådant mail kan se ut som detta (dock utan den röda rektangeln):



Blå understruken text brukar betyda länk. Om vi klickar på den markerade länken får vi sedan se detta (utan röd ellips):



Den efterfrågade nyligen inköpta DVD-filmen är alltså just nu, när detta skrivs, utlånad och lånetiden går ut den 14 februari.

Visst är det en bra tjänst?! / Thomas Olofsson

1 kommentar:

  1. Detta var bara en av alla finesser med lånekortet. Det kommer mera...

    SvaraRadera