Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



måndag 30 maj 2011

Veckans kluring

Vad har Joyce Carol Oates, Stig Claesson och Markus Zusak gemensamt?
Ledtråd: ring


Rätt svar publiceras i en kommentar på fredag. / Linda

Några nyligen inköpta böcker på biblioteket
















Från fotokonst till tatueringar - du finner böcker om allt på biblioteket. / Thomas Olofsson

fredag 27 maj 2011

Fredagstipset!

Att Bob Dylan fyllde 70 år häromdagen är väl bekant och det får mig att tänka på Dylan Thomas. Antagligen är det så, att Bob Dylan tog sitt artistnamn efter den walesiske författaren, men man kan aldrig vara riktigt säker när det gäller Bob... Hur som helst - här är en intressant artikel om Bob Dylan, där detta nämns.

Jag blev intresserad av Bob Dylan och Dylan Thomas under min tonårstid. Genast blev jag fascinerad av Dylan Thomas' bildspråk i "19 dikter". Som exempel kan jag nämna "Den kraft som genom den gröna stubinen jagar blomman" - som börjar så här:

"Den kraft som genom den gröna stubinen jagar
blomman
jagar min gröna ålder; som spränger trädens rötter
är min förgörare.
Och jag är utan röst att säga den slokande rosen
hur min ungdom böjs av samma vintriga feber."


En annan bok av Thomas som fängslade mig genast vid första läsningen var hans novellsamling "Porträtt av konstnären som valp". Enligt min ringa mening har vi här några av litteraturhistoriens finaste noveller. Formuleringskonsten är helt gudomligt elegant. Låt mig ta ett enda exempel. Det här är första stycket (och första meningen!) ur novellen "Precis som små hundar". Det blir aldrig bättre än så här, om ni frågar mig:

"Jag stod ensam under en järnvägsviadukt i lä för blåsten och blickade ut över den långa sandstranden, som i det tidigt fallande mörkret låg där ändlös och smutsig och öde, sånär som på några pojkar ute vid strandskoningen och två tre par som skyndade fram med regnrockarna blåsande som ballonger kring sig, då två ynglingar dök upp bredvid mig som ur tomma intet, strök eld på tändstickor till sina cigarretter och belyste sina ansikten under knallrutiga sportmössor."


Du kan läsa mera om Dylan Thomas t.ex. här.

Jag skulle gärna höra Bob Dylan sjunga någon av Dylan Thomas' dikter, men det kanske aldrig kommer att hända. Vi får väl nöja oss med annat.

Du kan bl.a. höra Dylan Thomas själv läsa sin dikt "Do not go gentle into that good night" här - och här läser Anthony Hopkins samma dikt. Högläsning är en konst! / Thomas Olofsson

torsdag 26 maj 2011

Egen nedladdning av Daisy-talböcker!

Personer som inte kan läsa tryckt text har rätt att låna talböcker från Talboks- och punktskriftsbibliotekets (TPB) digitala bibliotek. Nu kan man dessutom själv ladda ner talböckerna hemifrån. Kom till biblioteket för att få mera information! / Inga-Karin Lundblad

Det kommer att figurera ballonger...


onsdag 25 maj 2011

Veckans kluring

Den här gången frågar vi efter ett författarnamn och titlarna på två böcker av denna person.



Ledtråd till författarnamnet: 19 12



Bok nr 1:


31,47 grader nordlig bredd och 35,13 grader östlig längd.



Bok nr 2:




Rätt svar i en kommentar i morgon. / Thomas Olofsson

tisdag 24 maj 2011

New!

Nya böcker på engelska! / Kerstin Ekblad





Vi gratulerar!

Bob Dylan i dag - när han fyller 70 år. Ingen kan påstå att han har varit lat. I stället för att länka till något YouTube-klipp vill jag länka till hans hemsida. Att han har varit produktiv är ett understatement...

(Gammal bloggpost här. I dag skulle jag tillägga två andra favoritplattor till de där nämnda. Nästa vecka kanske jag tycker annorlunda. Det är så med Dylan - man blir aldrig färdig...) / Thomas Olofsson


fredag 20 maj 2011

Fredagstipset!


Still walking är en lågmäld och fin historia om outtalade tankar och känslor som behöver få uttryck. Fast det blir aldrig riktigt av utan stumheten förs över till nästa generation. Den plågsamma stillsamhet som finns i en del relationer beskriver regissören Korea-edu Hirokazu fantastiskt med få och långsamma penseldrag.



Så kan man kort sammanfatta filmen. Lite mer utförligt kan man säga att den handlar om en vanlig japansk familj som brottas med pappans förargelse över att sonen inte valde läkaryrket precis som han. Dessutom har han gift sig med en skild kvinna som redan har ett barn. Familjen upplever även sorgen över den son som gick bort för flera år sedan. Spänningen som blir i familjen av den gloria som den döde sonen får är mästerligt skildrad - han skulle ha blivit läkare och tagit över sin fars klinik och han skulle ha stannat kvar och vårdat sina föräldrar på ålderns höst. Trots det upplever man en sorts lättnad när man har sett filmen. Kanske för att stillsamheten fortsätter i familjen utan upprivande känsloutbrott. Man upplever det helt enkelt som en sorts försoning. / Linda

torsdag 19 maj 2011

Paul Auster: Månpalatset

I kväll gästar Paul Auster Babel, och det kommer jag definitivt inte missa.

På 90-talet var Paul Auster min absoluta favoritförfattare. Till den grad att jag möblerade mitt studentrum på samma sätt som huvudpersonen i Månpalatset. Det låter förstås inte riktigt klokt, men så var det. På sätt och vis var den min Räddaren i nöden, en bok som förändrade mitt sätt att se på världen.



Huvudpersonen är den unge Marco Stanley Fogg. 1965 flyttar han till New York i tanken att studera vid Columbia University. I början går allt bra, men det är såklart ingen slump att Auster har gett honom det namnet.

"Det var den sommaren då människan satte sin fot på månen första gången. Jag var mycket ung på den tiden, men trodde inte att det någonsin skulle komma en framtid. Jag ville leva farligt, pressa mig själv så långt jag kunde och sedan se vad som hände med mig när jag kom dit".

Så börjar den osannolika berättelsen som är full av intressanta karaktärer och slumpmässiga möten.

/Anna B

onsdag 18 maj 2011

Veckans kluring

Vad har

August Strindberg
Jonas Hassen Khemiri
Lars Norén

gemensamt?

tisdag 17 maj 2011

Några nyligen inköpta filmer till biblioteket














Recensioner här. / Thomas Olofsson

Några nyligen inköpta böcker på biblioteket




























Visst får man väl lust att resa när man ser alla de här resehandböckerna? / Thomas Olofsson

Besöksräknaren

Som det ser ut nu och om trenden håller i sig kommer denna blogg troligen att ha haft flera besökare efter första halvåret i år än under hela år 2010.
Tack, alla besökare!

måndag 16 maj 2011

Fredagstipset...

uteblev tyvärr i fredags eftersom blogger gjorde uppdateringar och hade inloggningssidan stängd. Men nu på fredag blir det fredagstips precis som vanligt. / Linda

onsdag 11 maj 2011

Veckans kluring

August Strindberg förhåller sig till Pamela Hansford Johnson på samma sätt som Johann Wolfgang von Goethe förhåller sig till Louisa May Alcott.

A
lltså förhåller sig Ludvig Holberg till Anna Maria Lenngren på samma sätt som Carlo Levi förhåller sig till

A) Meg Cabot
B) Stephenie Meyer
C) Zadie Smith
D) Nick Laird
E) Christina Hendricks
?


Rätt svar i en kommentar i morgon. / Thomas Olofsson

fredag 6 maj 2011

Fredagstipset!

Läs en fantasy-bok!



Egentligen skulle mitt fredagstips handla om något helt annat, men så ramlade jag på det här inlägget på SF-bokhandelns i Malmö blogg http://sfbokhandelnmalmo.blogspot.com/2011/04/join-dark-side-we-have-genres.html , ett stridsinlägg för att man inte ska avfärda en genre oläst.



Så, för er som inte gillar fantasy men inte riktigt provat. Här är tips på några bra "fantasy-light"-böcker:







Astrid Lindgren: Mio min Mio
(jag tänkte först ta Bröderna Lejonhjärta för i den finns det ju t o m en drake...)









Philip Pullman: Guldkompassen









Suzanne Collins: Hungerspelen



Tycker ni fortfarande inte om fantasy så är det definitivt ok! Men har ni fått mersmak kommer fler tips vid ett senare tillfälle.






"To think that realistic fiction is by definition superior to imaginative fiction is to think that imitation is superior to invention" Ursula Le Guin




/Anna B

onsdag 4 maj 2011

Vi har fått en syster!

Nu har Kalmar stadsbibliotek fått en syster-blogg. Bokkvasten heter den och den är tänkt att vara en blogg om just böcker och innehålla en massa intressanta och spännande boktips.

Tanken är att alla som har en bra bok att tipsa om kan göra det. Så har du precis läst en bok du tycker att fler borde läsa så gå in på Bokkvasten! Där står det hur man gör för att tipsa.

Välkomna!


/Anna

Veckans kluring

++




=


Vilken bok


?

tisdag 3 maj 2011

Några nyligen inköpta böcker på biblioteket












Straffrätt, socialpsykologi, Budapest, kultur, mat, teologi m.m. Biblioteket har böcker om allt. / Thomas Olofsson