Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



torsdag 31 januari 2013

Lösningen på Veckans kluring

Jack Nicholson (Bild nr 3) passar inte exakt in i det här sammanhanget.
Den röda tråden är "Barry Lyndon" - en makalös film mästerligt regisserad av Stanley Kubrick (Bild nr 2)  och baserad på en roman av William Thackeray (Bild nr 5).
Ryan O'Neal (Bild nr 4) hade huvudrollen och Mia Berenson (Bild nr 1) hade den viktigaste kvinnliga rollen.
Jack Nicholson hade visserligen huvudrollen i en annan film ("The shining") regisserad av Stanley Kubrick, men den filmen byggde absolut inte på en roman av Thackeray utan på en spänningsroman av Stephen King.

Vad kan man inte lära sig av denna blogg!? / Thomas Olofsson

onsdag 30 januari 2013

Veckans kluring







En skall bort. Vem? Varför?
(Det är inte kvinnan - med den tänkbara motiveringen att de andra är män.)
Rätt svar med förklaring i denna ljuvliga blogg i morgon! / Thomas Olofsson

tisdag 29 januari 2013

Bokcafé!

Tisdagen den 22 januari var det premiär för stadsbibliotekets bokcafé, som vi anordnar i samarbete med studieförbundet Bilda. Vi kommer att träffas en tisdag i månaden hela våren för att prata om böcker och fika tillsammans.

Temat för detta första tillfälle var Jerusalem - i litteraturens värld och i verkligheten. Daniel Braw, som tidigare har bott i Jerusalem, tipsade oss om tre böcker om staden. Dels den i princip allomfattande Jerusalem : biografin av Simon Sebag-Montefiero. Till grund för boken ligger nytt arkivmaterial, aktuella forskningsrön, familjearkiv och egna studier. Daniel tipsade även om Till Jorsala av Robert Murray och så Bonniers kulturguide Det heliga landet.

Eva Danielsson, konsulent på Bilda, pratade om och läste ur Morgon i Jenin av Susan Abulhawa, En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz samt Jerusalem av Selma Lagerlöf. Eva pratade bland annat om föreställningen om och förväntningarna på den heliga staden, där ett stycke ur just Lagerlöfs Jerusalem skildrar hur svårt det kan vara att komma åt en fullständigt helig upplevelse.

Det blev också tips från bibliotekets personal, om allt från deckare till broderier. Helena pratade om Nomi Eves släktkrönika Citruslunden som skildrar sex generationer i en judisk familj från början av 1800-talet till nutid. Ett annat tips från Helena var Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua, där en kvinna dödas vid ett självmordsattentat i Jerusalem och ingen tycks sakna henne. En journalist börjar nysta i det hela och i takt med att bilden av kvinnan växer fram fängslas han av hennes dramatiska öde.

Själv tipsade jag om Reidar Jönssons nyutgivna Vad mitt öga såg, där två äldre herrar har tröttnat på tillvaron och bestämmer sig för att ta livet av sig genom att se till att de hamnar i skottlinjen mellan israeler och palestinier. Jag tipsade även om Sam Bournes Det sista testamentet, en deckare med trådar som leder oss flera tusen år tillbaka - något för den som gillade Dan Browns Da Vinci-koden.

Det sista skönlitterära tipset var På flykt från ett sorgebud av den israeliske författaren David Grossman. Här skildras dels det israeliska vardagslivet i skuggan av ett evigt krig, och dels en mors förtvivlan över att inte kunna beskydda sitt barn som tjänstgör på fronten.

Avslutningsvis så visade vi en kul bok som vi hittat i magasinets gömmor - Jerusalem i korsstygn och broderi, med bilder, beskrivningar och detaljerade instruktioner för att brodera 18 olika platser i staden. 

Nästa cafétillfälle blir den 19 februari, kl. 15.00 i stadsbibliotekets samlingssal. Då pratar vi böcker som har filmatiserats. Varmt välkomna! / Emmely












måndag 28 januari 2013

fredag 25 januari 2013

Fredagstipset!


I dag är det 75 år sedan Etta James föddes.
Exemplet här ovan visar att hon är värd berömmelsen.
Och man kan ana vilka sångerskor som har blivit inspirerade av henne. / Thomas Olofsson

torsdag 24 januari 2013

Lösningen på Veckans kluring

Rätt svar är att Carlos Santana (bild nr 5 uppifrån) inte passar in i det här sammanhanget. Han är känd för att spela gitarr. Alla de övriga förknippar vi snarare med ett piano eller en flygel. De övriga är Tori Amos, Dave Brubeck, Erroll Garner, Carole King och Regina Spektor. Respekt.

Den här bloggen konkurrerar med "På spåret" i klurigheter... / Thomas Olofsson

onsdag 23 januari 2013

Veckans kluring








En passar inte in i sammanhanget. Vem? Varför?
Rätt svar med kristallklar förklaring i denna blogg i morgon! / Thomas Olofsson

tisdag 22 januari 2013

Några nyligen inköpta böcker på biblioteket








Välkommen in och upptäck! / Thomas Olofsson


måndag 21 januari 2013

And now for something completely different


Bara ett experiment för att se hur bildöverföringen fungerar. Tack för hjälpen, Caroline!

Bilden är tagen av undertecknad. Platsen är Malin More, Donegal, västra Irland. Varför åkte jag dit? Bara för att jag blev fascinerad av en kameraåkning i filmen The railway station man. Så kan det gå.  / Thomas Olofsson

Veckans länktips

Nu vill vi tipsa om Nordisk familjebok.
Visst, visst... Den är inte "het" eller särskilt modern, men den är milt uttryckt intressant.
Man måste läsa den med förstånd och urskiljning. Många fakta som var korrekta när den skrevs är självklart inte längre riktiga. Och vissa värderingar som "slank igenom" på den tiden skulle inte passera lika obehindrat i dag. Men med det i åtanke är Nordisk familjebok trots sina skavanker ett otroligt imponerande verk. / Thomas Olofsson

fredag 18 januari 2013

Fredagstipset!

Detta datum år 1892 föddes Oliver Hardy. Det kan vara värt att fira, t.ex. med den här sedelärande saken: Big business

Roligt eller inte roligt? Därom tvista de lärde. Men "back to basic" är det hur som helst. / Thomas Olofsson

torsdag 17 januari 2013

Lösningen på Veckans kluring

Rätt svar är bild nr 4. Den visar en del av en målning gjord av Turner. Den röda tråden i den här kluringen är målare vars efternamn börjar på bokstaven M. Uppifrån räknat ser vi detaljer ur målningar av Manet, Matisse, Modigliani, Turner, Miro, Monet och Magritte. Turner hade definitivt inte ett efternamn som börjar på M. (Ledtråden i kommentaren syftar på den trettonde bokstaven i alfabetet - som är M.)

Denna blogg är en folkbildningsblogg... / Thomas Olofsson

onsdag 16 januari 2013

Veckans kluring




Amedeo Modigliani. Girl with Braids.




       Miro 3





En skall bort. Vilken? Varför?
Rätt svar med förklaring i denna blogg i morgon. / Thomas Olofsson


tisdag 15 januari 2013

Några nyligen inköpta böcker på biblioteket

Här tänkte jag visa scannade bilder på några nyligen inköpta böcker. Men Blogger har gjort det så löjligt krångligt och användarfientligt att lägga till bilder i bloggen, så det får vara.

I stället nämner jag nu bara böckerna. (Blogger verkar ju inte vilja att bloggare använder bilder.)

Paul Auster: Vinterdagbok
Pebbles Karlsson Ambrose: Jag vet inte var psykoser kommer ifrån
Douglas Lockhart: Landscapes of Malta, Gozo and Comino
Klas Lundström: Aotearoa : en reseskildring om Nya Zeelands förlorade udde
Mikael Pilstrand (foto) och Tony Kammari (text): Svart vatten
Sören Sommelius: Pablo Neruda : poet, älskare, kommunist

Välkommen till biblioteket! / Thomas Olofsson

måndag 14 januari 2013

Veckans länktips

Ibland kan man bli frustrerad i sökandet efter noter. Det är inte så lätt alla gånger. En länk som då kan vara användbar är Kungliga Musikhögskolans bibliotek. Där kan man få reda på i vilken bok eller vilket nothäfte som ett efterfrågat musikstyckes noter finns.  

En annan länk som kan vara intressant att studera i det här sammanhanget är Komponera.se:s guide till gratis noter. / Thomas Olofsson

fredag 11 januari 2013

Fredagstipset!


Detta datum år 1877 föddes Oskar Andersson. Det är värt att fira, t.ex. genom att låna boken som avbildats ovan. (Annars har vi andra böcker av honom på biblioteket.) Att han var ett geni står bortom allt tvivel. Han var ungefär som Bröderna Marx, Buster Keaton, Ulf Thorén, MAD och Hjälp! i en person. Läs gärna mera om honom i Litteraturbanken. / Thomas Olofsson

torsdag 10 januari 2013

Lösningen på Veckans kluring

Den s.k. röda tråden är böcker av Bodil Malmsten.
Formuleringarna bygger på ord ryckta ur några av hennes boktitlar:

Damen, det brinner!
De från norr kommande leoparderna
Det finns inga lyckopiller
Det är ingen ordning på mina papper
Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig
Inte med den eld jag har nu
Kom och hälsa på mig om tusen år
Nästa som rör mig
Så gör jag

Visst är denna blogg alldeles underbar? / Thomas Olofsson

onsdag 9 januari 2013

Veckans kluring

Nästa som rör mina lyckopiller så gör jag ingen ordning på leoparderna. Inte med den eld jag har om tusen år. Hör bara hur det brinner!

Vad är detta? Vilken är den röda tråden? Hur hänger detta ihop?
Rätt svar med förklaring i denna alltid intressanta blogg i morgon. / Thomas Olofsson

tisdag 8 januari 2013

Lite statistik

Besöksstatistiken för denna blogg visar att det gjordes 7.201 "page loads", 4.503 unika besök och 1.436 återvändande besök under året som gick. Det betyder drygt 138 "sidhämtningar", c:a 86 unika besök och ungefär 28 återvändande besök per vecka i genomsnitt.

Detta enligt StatCounter. Om man går in i Bloggportalen och kollar kategorin Bibliotek så finns det andra bloggar med någon sorts biblioteksanknytning på listan över mest besökta bloggar i den kategorin. Där kommer denna blogg långt efter. Det säger emellertid ingenting om kvaliteten på bloggarnas innehåll... / Thomas Olofsson

måndag 7 januari 2013

Veckans länktips

Absolut nödvändig för filmintresserade:

Här får man reda på mera än det klart uppenbara med regissörer, skådespelare, manusförfattare, fotografer m.m. Här får man t.ex. även veta vem som skrev texten till den där låten som spelades i den där makalösa filmen... Undertecknad testade även exempelvis funktionen "Inspelningsplats" och valde bl.a. Höganäs och Båstad. Intressant! / Thomas Olofsson