Tisdagen den 22 januari var det premiär för stadsbibliotekets bokcafé, som vi anordnar i samarbete med studieförbundet Bilda. Vi kommer att träffas en tisdag i månaden hela våren för att prata om böcker och fika tillsammans.
Temat för detta första tillfälle var Jerusalem - i litteraturens värld och i verkligheten. Daniel Braw, som tidigare har bott i Jerusalem, tipsade oss om tre böcker om staden. Dels den i princip allomfattande Jerusalem : biografin av Simon Sebag-Montefiero. Till grund för boken ligger nytt arkivmaterial, aktuella forskningsrön, familjearkiv och egna studier. Daniel tipsade även om Till Jorsala av Robert Murray och så Bonniers kulturguide Det heliga landet.
Eva Danielsson, konsulent på Bilda, pratade om och läste ur Morgon i Jenin av Susan Abulhawa, En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz samt Jerusalem av Selma Lagerlöf. Eva pratade bland annat om föreställningen om och förväntningarna på den heliga staden, där ett stycke ur just Lagerlöfs Jerusalem skildrar hur svårt det kan vara att komma åt en fullständigt helig upplevelse.
Det blev också tips från bibliotekets personal, om allt från deckare till broderier. Helena pratade om Nomi Eves släktkrönika Citruslunden som skildrar sex generationer i en judisk familj från början av 1800-talet till nutid. Ett annat tips från Helena var Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua, där en kvinna dödas vid ett självmordsattentat i Jerusalem och ingen tycks sakna henne. En journalist börjar nysta i det hela och i takt med att bilden av kvinnan växer fram fängslas han av hennes dramatiska öde.
Själv tipsade jag om Reidar Jönssons nyutgivna Vad mitt öga såg, där två äldre herrar har tröttnat på tillvaron och bestämmer sig för att ta livet av sig genom att se till att de hamnar i skottlinjen mellan israeler och palestinier. Jag tipsade även om Sam Bournes Det sista testamentet, en deckare med trådar som leder oss flera tusen år tillbaka - något för den som gillade Dan Browns Da Vinci-koden.
Det sista skönlitterära tipset var På flykt från ett sorgebud av den israeliske författaren David Grossman. Här skildras dels det israeliska vardagslivet i skuggan av ett evigt krig, och dels en mors förtvivlan över att inte kunna beskydda sitt barn som tjänstgör på fronten.
Avslutningsvis så visade vi en kul bok som vi hittat i magasinets gömmor - Jerusalem i korsstygn och broderi, med bilder, beskrivningar och detaljerade instruktioner för att brodera 18 olika platser i staden.
Nästa cafétillfälle blir den 19 februari, kl. 15.00 i stadsbibliotekets samlingssal. Då pratar vi böcker som har filmatiserats. Varmt välkomna! / Emmely