Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



måndag 31 oktober 2011

Veckans formulering

Ordet går nu över till Groucho Marx:

"Jag skulle inte vilja vara med i den klubb som accepterar mig som medlem."

Var det någon som påstod att humorister inte har något vettigt att komma med?... / Thomas Olofsson

fredag 28 oktober 2011

Fredagstipset!

Vill du veta mer om dinosaurier, vilda västern eller kanske älgjakt?
Kalmar stadsbibliotek har närmare 300 faktafilmer i olika ämnen, alltifrån historia och naturfilmer till yogaträning och mycket annat.

Filmerna är gratis och lånetiden är 2 veckor.





/Anna B

torsdag 27 oktober 2011

Lösningen på Veckans kluring

1. "Farväl till vapnen" av Ernest Hemingway
2. "De nio målarna" av Dorothy Sayers
3. "Samuels bok" av Sven Delblanc
4. "Herr Arnes penningar" av Selma Lagerlöf
5. "Brott och straff" av Fjodor Dostojevskij
6. "Den vita liljan" av Elisabet Nemert

Välformulerade inledningar alla! / Thomas Olofsson

onsdag 26 oktober 2011

Veckans kluring

Här följer sex st. inledningar till sex olika böcker. Uppgiften är att identifiera böckerna som citaten är hämtade ur. Den enda hjälp ni får är författarnas initialer. Det var inte sant. En ytterligare hjälp är detta: tre kvinnor, tre män, tre svenska författare, tre utländska författare. Vissa ord är uteslutna - för att göra det hela lite krångligare.

I
nitialerna är FD, SD, SL, EN, EH och DS.

1. Sent på sommaren det året bodde vi i ett hus i en by från vilken man hade utsikt över floden och över slätten fram till bergen.

2. - Nu är det klippt! sade lord (...).
Hjälplös och löjlig stod bilen med nosen nere i diket och bakhjulen på ett tafatt sätt stickande upp över vägkanten, som om den försökte dyka ner i underjorden och höll på att gräva sig en håla i den sammanblåsta snön.

3. "Torsdagen 19 september 1895. Jag har studerat och mediterat öfver min predikan. Prästgårdsarrendatorn Bolander satt uppe och språkade med mig en lång stund på kvällen."

4. På den tiden, då kung Fredrik den andre av Danmark regerade över Bohuslän, bodde i Marstrand en fattig fiskmånglare, som hette (...). Han var en svag och ringa man.

5. I början av juli, en mycket het dag framåt kvällen, gick en ung man ut ur det lilla vindsrum som han hyrde vid (...), och ned på gatan och styrde långsamt, liksom obeslutsamt sina steg bort mot (...). Han undgick lyckligt att möta sin värdinna i trappan.

6. Skriket skar som ett skarpslipat svärd genom det gamla stenhuset, fyllde dess mörka salar, letade sig ut genom de tjocka väggarna, ut på gårdsplanen och in i uthus och stallar. Det fann gårdens invånare varhelst de befann sig, tvingade dem att stanna upp, att lyssna och att vänta.

Lycka till! (Vem har sagt att det skulle vara enkelt?) Rätt svar här i denna blogg i morgon. / Thomas Olofsson

tisdag 25 oktober 2011

Några nyligen inköpta böcker på biblioteket





















Vi har böcker om det mesta... Välkommen in och upptäck dem! / Thomas Olofsson

måndag 24 oktober 2011

Veckans formulering

Den här veckan väljer jag ett udrag ur en bok som fångade mig som tonåring. Alla, ung som gammal, bör läsa Viktor Rydbergs Singoalla för det sjungande språkets skull.

"Nedanför kullen sorlade en bäck över sand och kiselstenar på sin väg till sjön. Bäcken hade längre in i skogen en bråkig vandring mellan mosslupna stenar och hundraåriga trädrötter, men här utbredde sig dess stränder till en gräsmatta, där blå, vita och röda blommor prunkade. Här satt Erland ofta, glad åt furusus och enslighet; hit ställde han även nu sina steg för att dricka av bäckens friska vatten. Käck och Grip, de båda hundarna, följde honom.

Hunnen upp till kullens topp stannade han förundrad, ty nedanför skådade han något ovanligt. Där satt vid bäcken en flicka. Han såg ej hennes ansikte ty hon blickade icke åt honom, men han såg kolsvarta lockar gjutna över blottade skuldror och över en mörk dräkt, sirad med mångfärgade band. Flickan doppade än den ena, än den andra nakna foten i bäcken. Hon fröjdades visst åt svalkan, kanske ock åt vattenbubblorna, som föddes av denna lek. Och hon började nu sjunga med gäll, välljudande röst, som fick gensång borta i skogen.

Vem var hon? En bygdens dotter var hon icke, det märkte Erland av hennes later, klädsel, sång, som lät helt annorlunda än de visor nejdens flickor sjöngo, när de sökte boskapen i vildmarken. Vem var hon då? Kanske en älva eller en förtrollad prinsessa? Tyst och undrande stod Erland på kullen, och han kände i sitt hjärta något hemligt, oförklarligt, hemskt och ändå lookande.

Men Käck och Grip fäste ilskna ögon på flickan och morrade argt. Och medan Erland stod fördjupad i åskådning och tankar, rusade Grip nedför kullen, som om han velat slita den okända i stycken."


/Linda

fredag 21 oktober 2011

Fredagstipset!

Det är något alldeles speciellt med lyckade duetter. De kan upplevas som bevis på att helheten kan vara mera än summan av delarna. Vissa duetter känns som magiska möten. I denna blogg har vi redan tipsat om duetter här och här. Nu är det dags för några ytterligare tips på duetter som vi hoppas ni tycker om. Ni kan se och höra dem på YouTube.

Man kan t.ex. börja med de duetter som Pavarotti sjöng i olika mer eller mindre häpnadsväckande sammansättningar. Man kan fortsätta med någon eller några av de duetter som Tony Bennett nyligen spelade in.

Det finns duetter med enbart män, det finns duetter med enbart kvinnor och så finns det förstås duetter med en man och en kvinna. Bland duetter med enbart kvinnor har vi t.ex. den här svängiga. En duett som inte är så tokig med två män är denna.

Men det är när vi kommer över till duetter med en kvinna och en man som det blir extra spännande, tycker jag. Vi har exempelvis Joe Cocker och Jennifer Warnes sjungande "Up where we belong", Norah Jones och Keith Richards med "Love hurts", Leonard Cohen och Jennifer Warnes i "Joan of Arc", Rita Coolidge och Kris Kristofferson tillsammans i "Help me make it through the night" - fantastiska duetter allihop!

Men ändå... Mitt hjärta klappar lite extra för den här duetten:




Botanisera bland duetter i bibliotekets CD-samling - och om du saknar någon: Lämna gärna inköpsförslag! / Thomas Olofsson

torsdag 20 oktober 2011

Lösningen på Veckans kluring

1. Oasis
2. The Cardigans
3. Suede
4. Smashing Pumpkins
5. Nirvana
6. Pulp

/Linda

onsdag 19 oktober 2011

Veckans kluring

Det är något som inte stämmer med musikgruppernas namn, de är allt för långa och tillkrånglade. Varje bandnamn har blivit till en beskrivning. Men vilka grupper döljer sig bakom ordbeskrivningarna? (citaten är hämtade ur Svenska akademins ordbok).

Ledtråd: Banden hade sin glansperiod på 90-talet.

1. "(format stycke av) en (grönfärgad) porös, vattenupptagande massa"

2. "typ av kofta vanl. V-ringad"

3. "skyffla undan kreatursspillning"

4. "typ av (tropisk) gurkväxt med stora frukter som används som grönsaker el. syltas" De brukar inte krossas men det kan vara en ledtråd...

5. "tillstånd där personligheten utplånas (och människan uppgår i gudomen)" - "Äv. bildligt stor frid"

Vi avslutar med en som (kanske) är svårare:

6. "mjuk cell- och kärlrik vävnad inuti organ särsk. tand el. mjälte"

Lycka till! Rätt svar presenteras imorgon. / Linda

tisdag 18 oktober 2011

Några nyligen inköpta CD-album till biblioteket















Vi bygger och bygger... - vår eminenta samling med CD-album. / Thomas Olofsson

måndag 17 oktober 2011

Veckans formulering

"Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the Western Spiral arm of the Galaxy lies a small unregarded yellow sun.

Orbiting this at a distance of roughly ninety-eight million miles is an utterly insignificant little blue-green planet whose ape-descended life forms are so amazingly primitive that they still think digital watches are a pretty neat idea.

This planet has - or rather had - a problem, which was this: most of the people living on it were unhappy for pretty much of the time. Many solutions were suggested for this problem, but most of these were largely concerned with the movements of small green pieces of paper, which is odd because on the whole it wasn't the small green pieces of paper that were unhappy".
ur Hitchhiker's Guide to the Galaxy av Douglas Adams

/Anna B

fredag 14 oktober 2011

Fredagstipset!

Kan en kurortsroman som utspelar sig i 1890-talets Sverige kännas angelägen idag? Javisst, inte minst eftersom det är en väldigt bra berättelse. Fast jag måste erkänna att jag är en smula partisk eftersom jag i sommar har "förläst" mig på skildringar av överklass i historiska miljöer, eller vad sägs om Mrs Stones romerska vår (1951) av Tennessee Williams och de kanske lite mindre kända romanerna av Eduard von Keyserling, främst Vågor (1921). Med de romanerna (som jag tyckte mycket om) i bagaget blev jag glad över att upptäcka Anneli Jordahls nya bok Augustenbad en sommar - en liknande bok fast i svensk miljö.

Utöver att vara en fantastisk berättelse om en alkoholiserad man som reser till Augustenbad (som har funnits i verklighteten) för att kurera sig så är Augustenbad en sommar angelägen eftersom den beskriver mötet mellan olika klasser. En kurort var nämligen en ganska unik plats i dåtidens Sverige, där möttes herrskap och tjänstefolk på ett sätt som aldrig annars inträffade. Men tidens sociala omvälvningar var på gång och man kan nästan likna en kurort vid ett samhälle i miniatyr. Det blir spännande och mycket intressant och det är lätt att dra paralleller till nutid. Finns det platser i dagens samhälle där människor med olika ursprung och erfarenheter träffas? Hur ser klassamhället ut idag? Angelägna frågor som en historisk roman får mig att fundera över. / Linda

torsdag 13 oktober 2011

Lösningen på Veckans kluring

Här kommer det rätta svaret. Först filmens namn, sedan namnet på regissören för samma film och sist namnet på en skådespelare i samma film.

Bitter moon; Roman Polanski; Emmanuelle Seigner
Breaking the waves; Lars von Trier; Emily Watson
Hemma är bäst; Jodie Foster; Dylan McDermott
Holy smoke; Jane Campion; Harvey Keitel
Mannen som visste för mycket; Alfred Hitchcock; Doris Day
Den sista föreställningen; Peter Bogdanovich; Cybill Shepherd
Things we lost in the fire; Susanne Bier; Benicio Del Toro

Tidvattnets furste; Barbra Streisand; Nick Nolte

Du kan kontrollera vilka filmer vi har på biblioteket. Om du saknar någon får du gärna lämna inköpsförslag! / Thomas Olofsson

onsdag 12 oktober 2011

Veckans kluring

Nu är det kaos igen. Här har filmtitlar ryckts isär och blandats ihop med förnamn och efternamn på regissörer och skådespelare. Hjälp oss att bringa ordning! Det måste gå jämnt ut. Det gäller här att hitta åtta filmtitlar och rätt regissör till varje film samt en skådespelare ur varje film. Varken ord i titel eller personnamn får lämnas åt sidan.

Holy the Susanne the furste Peter waves Benicio som Shepherd Bitter är Dylan Foster Seigner Den Bier för Alfred Things Del Barbra visste Doris Bogdanovich moon Hemma Jane von Roman Harvey sista Trier Cybill Mannen Day we Nolte Tidvattnets lost mycket Polanski föreställningen Lars McDermott Jodie smoke Emily Emmanuelle bäst Hitchcock Toro Nick in Streisand Campion Breaking Keitel fire Watson

Lycka till! Rätt svar här i morgon. / Thomas Olofsson

tisdag 11 oktober 2011

Några nyligen inköpta böcker på biblioteket























Du berikar dig själv på biblioteket. Du lånar dig rik. / Thomas Olofsson

måndag 10 oktober 2011

Veckans formulering

Ett citat av Tomas Tranströmer känns inte helt fel. Var så goda:

"Vid samtal med samtida såg hörde jag bakom
deras ansikte
strömmen
som rann och rann och drog med sig villiga och
motvilliga.

Och varelsen med igenklistrade ögon
som vill gå mitt i forsen medströms
kastar sig rakt fram utan att skälva
i en rasande hunger efter enkelhet."

(Inledningen till "Med älven", ur "Mörkerseende" från 1970)

Det geniala är ofta det skenbart enkla. Tranströmers dikter är just det - skenbart enkla och geniala. Bara en sådan sak som "i en rasande hunger efter enkelhet". Så elegant, så snyggt... / Thomas Olofsson

fredag 7 oktober 2011

Fredagstipset!

Tana French: Till skogs


´

Tolvårige Adam och hans två kompisar leker i skogen precis som de brukar. När de inte kommer hem till middagen kontaktar föräldrarna polisen och skogen söks igenom. Den ende som hittas är Adam. Paralyserad och blodig står han tryckt mot ett träd. Han minns ingenting av det som hänt.

Tjugo år senare försvinner en flicka från samma by. Hon hittas så småningom död, liggande på ett offeraltare på ett arkeologiskt utgrävningsområde vid det som är kvar av skogen.

Adam Ryan har nu bytt namn och är kriminalassistent. Ingen vet om hans förflutna utom kollegan Cassie. Naturligtvis får de hand om fallet med den mördade flickan och Adam eller Rob som han numera heter ställs inför flera svåra beslut. Inte blir det bättre av att det verkar som om fallen är sammankopplade.

Det här är definitivt den bästa deckaren jag läst på flera år! Jag älskade tonen i boken. Svärta och humorn. Jag älskade personskildringarna och dialogerna. Jag älskade storyn som aldrig blir förutsägbar. Jag avundas er som ännu inte läst den.

/Anna

torsdag 6 oktober 2011

Lösningen på Veckans kluring

On a rooftop in Brooklyn - one in the morning / P. J. Harvey, låten "You said something" på albumet "Stories from the city, stories from the sea"

Only love can break your heart / Neil Young, låten med samma namn på albumet "After the gold rush"

I tore off my clothes, I danced on my shoes / Patti Smith (tillsammans med Tom Verlaine), låten "Break it up" på albumet "Horses"

The Mississippi delta was shining like a national guitar / Paul Simon, låten "Graceland" på albumet med samma namn

I really don't know love at all / Joni Mitchell, låten "Both sides, now" på albumet "Clouds"

I fought against the bottle but I had to do it drunk / Leonard Cohen (tillsammans med Sharon Robinson), låten "That don't make it junk" på albumet "Ten new songs"

Winter, spring, summer or fall - all you have to do is call / Carole King, låten "You've got a friend" på albumet "Tapestry"

I was so much older then, I'm younger than that now / Bob Dylan, låten "My back pages" på albumet "Another side of Bob Dylan"

Denna blogg är en guldgruva... / Thomas Olofsson

Nobelpriset till Tranströmer

Vi gratulerar Tomas Tranströmer!

Kalmar stadsbibliotek har i nuläget ett tjogtal diktsamlingar av honom.

Hans dikter har vunnit popularitet världen över.

Hans lakoniska och geniala bildspråk kan nog ingen överträffa. / Thomas Olofsson

onsdag 5 oktober 2011

Veckans kluring

Nu är det röra igen. Här har rader ur kända låttexter hamnat huller om buller. Hjälp oss reda ut vilka personer som står bakom dessa rader. Och det räcker inte att bara nämna namnen. Du måste även para ihop rätt citat med rätt person. Och försök låta bli att använda digitala hjälpmedel...

On a rooftop in Brooklyn - one in the morning
Only love can break your heart
I tore off my clothes, I danced on my shoes
The Mississippi delta was shining like a national guitar
I really don't know love at all
I fought against the bottle but I had to do it drunk
Winter, spring, summer or fall - all you have to do is call
I was so much older then, I'm younger than that now

Rätt svar presenteras här, i denna blogg, i morgon. / Thomas Olofsson

tisdag 4 oktober 2011

Några nyligen inköpta CD-album till biblioteket





















Välkommen in och fynda! / Thomas Olofsson