Välkommen till Kalmar stadsbiblioteks blogg!

Här kan du bl.a. läsa om aktuella händelser på våra bibliotek, få tips på nya böcker, nya filmer och ny musik. Se även Kalmar stadsbiblioteks blogg för unga och Bokkvasten! Och här kan du söka i vår katalog!



torsdag 31 mars 2011

Några nyligen inköpta böcker på biblioteket











Hemmavid och ute i trafiken. Pengar, mat och marknadsföring. Vård och omsorg. Biblioteket har böcker om allt. / TO

onsdag 30 mars 2011

Veckans kluring

Här och nu börjar vi en ny serie på denna blogg. Vi kallar den "Veckans kluring". (Så kreativa vi är!) Vi tänker varje onsdag presentera en - hoppas vi - lagom knepig fråga. Frågan måste ha en kulturell anknytning och det som åsyftas i svaret måste vara möjligt att låna eller hyra på biblioteket. Det kan således gälla en bok, en film, ett CD-album eller något annat som finns på biblioteket. Det skall ge träff vid sökning i katalogen. Vi har för avsikt att publicera rätt svar dagen efter - alltså varje torsdag.

Här kommer fråga nr 1:

Portfölj. Hamburgare. Samurajsvärd. Berry. Fotmassage.

/TO

tisdag 29 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? En sorts epilog

Det är uppenbart att bibliotek betraktas som viktiga. Många fäller i skilda sammanhang positiva kommentarer om våra bibliotek. Men när olika verksamheter hotas av svångremmar, osthyvlar och annat eller t.o.m. av nedläggning, så blir det knappast revolution. Det kan ibland leda tankarna till det gamla talesättet "Ingen saknar kon förrän båset är tomt".

Jag roade mig med att plocka ut nyckelord - eller snarare nyckelbegrepp - ur serien "Folkbibliotekens framtid?". Här nedan följer resultatet. Ett nyckelord kan bestå av mera än ett ord. Det här är mitt subjektiva urval. Andra skulle kanske ha gjort andra val. Men så är det. Konsensus är inte absolut nödvändigt.

Glädje

Lugn och ro

Kontemplation

Ensamhet

Avskildhet

Offentligt rum

Vardagsrum

Möten

Fri

Tillåtande

Jämlik

Demokratisk

Neutral

Opartisk

Resurs

Stöd

Information

Service

Viktig

Hotad

Utbildning

Näringslivet

Resultatorienterat

Icke mätbart

Fega politiker

Tysta bibliotekarier

En annan sak som slår mig efter att denna serie nu är avslutad är denna: Vad behövs för att denna blogg skall få kommentarer? Här har vi fått läsa en hel del kontroversiella saker som borde ha väckt reaktioner. Men reaktionerna uteblev.

Och då tänkte jag vidare: Varför är biblioteksdebatter så frånvarande i samhället? Varför blir biblioteksdebatter - om de förekommer - ofta så tama och oförargliga? Varför förs biblioteksdebatter ofta i något ganska slutet forum av en redan "frälst" "elit"? Varför finns det ingen TV-serie som heter "Biblioteksnytt"? Varför blandar sig så sällan bibliotekarier in i offentliga biblioteksdebatter? Varför, varför, varför? / TO

måndag 28 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 8

I vår serie om "Folkbibliotekens framtid?" låter vi riksbibliotekarie Gunnar Sahlin nu avsluta. Här är en del av hans svar:

"Det finns få institutioner som förknippas med ett så positivt värdeomdöme. (...) om biblioteken sköter sina kort väl så kommer de att spela en betydelsefull roll även i framtiden, men naturligt nog annorlunda än vad man har gjort tidigare." (s. 121)

"Jag är övertygad om att bibliotekens betydelse för utbildningssektorn kommer att bli allt viktigare." (s.122)

"Om man frågar kommunstyrelseordföranden och andra i kommunerna så är jag övertygad om att de inte ser alla möjligheterna. (...) Inte minst nationalbibliotekets material kan vara användbart för näringslivet. (...) private-public partnership tror jag mycket på." (s. 125)

"Det finns en stark tro på de nya möjligheterna inom biblioteksvärlden, men då måste vi också klara av att förmedla det till omvärlden." (s. 127)

"Ibland saknar biblioteksvärlden en tillräckligt stark tro på sig själv. Det skulle man kunna vända om man blev del av något större och där biblioteksfrågorna bedöms som de viktigaste frågorna. Vi ska betona hur betydelsefulla vi är för samhället. Det viktigaste är inte att bli älskade utan det är den nytta vi kan göra för samhället - för kulturen, utbildningen och samhällsekonomin." (s. 128)

"Sedan tror jag också på en utvecklad roll som förmedlare av hur man söker och finner information. Att vi når ut bredare, att vi har en naturlig roll i kultur, pedagogik, forskning och inom samhällskeonomin, då har vi tagit ett stort kliv framåt." (s. 130)

I morgon skall jag försöka göra en sorts sammanfattning av den här serien. / TO

fredag 25 mars 2011

Fredagstipset!


Vad har detta med fredag att göra? Ja, det får du lista ut. / TO

torsdag 24 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 7

Vi fortsätter på den valda vägen. Nu låter vi Annina Rabe komma till tals. Följande var en del av de svar hon gav i boken "Folkbibliotekens framtid?".

"(...) jag uppfattar bibliotekariekåren som defensiv och bibliotekarierna är inte bra på att försvara sig eftersom de inte gärna går ut i offentliga debatter. Många hävdar att det inte är deras jobb att göra det, de menar att 'vi har vårt jobb och vi är inte skrivande människor'." (s. 101)

"Av tradition finns det en försiktighet i yrket. Många har åsikter, men de är inte pigga på att gå ut med dem, vilket jag märkte under mina år på Biblioteksbladet." (s. 102)

"'Mötesplats' har blivit ännu ett av biblioteksvärldens många modeord. Jag brukar ibland raljera om det: 'men om ni nu är så vansinnigt inne på att biblioteket ska vara en träffpunkt, så öppna en restaurang i stället!'" (s. 102)

"Det finns faktiskt dagar när jag känner att hela folkbiblioteksinrättningen hänger på en skör tråd. Så är det förhoppningsvis inte, men på sikt kan det finnas anledning att vara orolig. (...) jag är inte alls säker på att vi alltid kan räkna med att ha ett folkbiblioteksväsende som står fritt från kommersiella krafter." (s. 105)

"(...) ibland känns det som om man talar sig så varm för barns rätt till bibliotek att man glömmer de vuxna. Det beror på att barnen är det enda oantastliga området i biblioteksdebatten. (...)
Biblioteks- och kulturdebatten spårar ofta ur så fort det börjar hetta till i diskussionen - då är det alltid någon som kommer dragande med barnen. Och då måste alla bli överens (...) Det är inte helt otänkbart att folkbiblioteken i framtiden monterar ner vuxenverksamheten men behåller barnverksamheten." (s. 106)

"Dagens kulturpolitik är tydligt resultatinriktad. Men inom kultursektorn är resultaten svåra att mäta, och delar av den har inte någon chans att inbringa pengar. Den kostar bara, och dess eventuella effekter går inte att mäta. Sådan kultur blir mer och mer ifrågasatt. (...) Jag är övertygad om att det kommer en dag när det inte bara är extremt kulturfientliga personer som hävdar att biblioteksverksamhet är något man gott kan betala för." (s. 109)

"Jag vill inte ha glesa bibliotek med stora golvytor. Det är viktigare att biblioteken är en plats där man kan slinka in och gömma sig snarare än att man ska träffas och prata. Vill man träffas och prata så finns det andra platser som är bättre lämpade." (s. 110)

I nästa vecka avslutar vi denna spännande serie! / TO

onsdag 23 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 6

Vi går framåt. Nu tar vi reda på hur Margareta Lundberg-Rodin har svarat på en del frågor i "Folkbibliotekens framtid?". Hon är prefekt på bibliotekshögskolan i Borås och ingår i styrelsen för Svensk Biblioteksförening.

"Biblioteket är en neutral plats, en opartisk plats dit man kan komma utan att känna sig rädd, utan att behöva presentera sig, utan att betala. (...) biblioteken är medborgarnas resurs och stöd och ska ge dem service och den information de vill ha och vi ska göra det i samarbete med dem." (s. 78)

"Det ligger en fara i om biblioteket blir alltför styrt av efterfrågan, om man bara köper det som lånas ut mest. Man måste också erbjuda alternativen." (s. 80)

"(...) jag tror att man ska vara ett levande centrum för människor, och då kan man inte bara styras av vad bibliotekarierna tycker utan vad invånarna och omvärlden anser är viktigt - även om man samtidigt ska stå på en fast grund av värderingar om vad man sysslar med och varför." (s. 81)

"(...) biblioteken är samhällets vardagsrum, samhällets offentliga tillgängliga utrymme, och ska sköta funktionen så bra man kan utifrån de förutsättningar som ges." (s. 84)

Serien fortsätter i morgon. / TO

tisdag 22 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 5

På vår vandring genom boken "Folkbibliotekens framtid?" stannar vi nu till och ser vad Johanna Koljonen har svarat.

"Det finns nya roller för biblioteken, och en av de viktigaste - eller två av de viktigaste - är att utvecklas till en slags guide i informationsflödet. Då menar jag inte att bibliotekarierna ska vara informationspiloter som ska hjälpa folk att googla bättre, utan mer att informationen är strukturerad på ett vettigt sätt; att biblioteket hjälper människor att tänka på ett speciellt sätt om information.
Den andra rollen är det offentliga rummet. Det existerar så få offentliga rum där man kan vistas, allt färre icke-kommersialiserade platser, och det är återigen en klassfråga. Samhället mår bra av att ha rum där man kan gå och sätta sig med en bok utan att behöva köpa kaffe (...)" (s. 49)

"Internet verkar tyvärr gå i en riktning där det handlar mycket mer om slutna rum (...)" (s. 50)

"Det är mycket mer fokus på disco och pingis och klätterväggar än på de tysta kidsen som bara vill grotta ner sig i en bok tillsammans." (s. 53)

"Idén att allt som kan kommersialiseras ska kommersialiseras upplever jag som ett stort hot mot biblioteken." (s. 53)

"Detta tror jag kommer att bli värdefullt - att det finns platser där inte ens mobilerna fungerar." (s. 54)

"(...) biblioteket är en mycket bättre plats att fika på än någon annanstans i samhället." (s. 55)

Sic. Fortsättning följer... / TO

måndag 21 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 4

Vi börjar veckan med debattinlägg. I vår genomgång av "Folkbibliotekens framtid?" är det nu dags för Sigrid Combüchen. Så här formulerade hon sig bl.a. när hon blev intervjuad:

"Att tillhandahålla en rejäl boksamling är bibliotekets grundläggande och bestående funktion." (s. 20f)

"Jag har varit kulturpolitiker och jag är inte alls säker på att kulturen är betjänt av politiker. Politikerna underkastar sig i hög grad den högre politiken där rörstorlekar, byggnationer och nya arenor alltid är viktigare, och där den övergripande åsikten för det mesta är att det är så billigt med kultur så vi kan satsa lite på den, eftersom vi får så mycket för pengarna. Det gör mig lika förbannad varje gång jag hör det." (s. 22)

"Detta eviga fibblande med elektronik (...) hela den här nervösa, monomana verksamheten med connections är gräslig. Jag tycker att contemplation är en väsentlig del av kulturen. Om den inte existerar, och om ingen sätter sig ner och lyssnar och tänker, då kan vi lägga ner biblioteken. Jag är inte så mycket för det här evinnerliga umgängandet." (s. 23)

"Man ska inte skriva folk på näsan med vitriol vad de ska och måste.
Det är också en myt att överklassen och medelklassen är så kulturell. Det är den inte alls. De är ofta mer intresserade av sina hus, av inredning och liknande, men av kultur är de inte så mycket mer intresserade än någon annan. (...) Varje gång en politiker börjar prata om bibliotek så säger de att vi måste satsa mer på barn och ungdom. Jag tycker att man borde satsa på 25-55-åringarna, för det är de som inte utnyttjar kulturen, de är så upptagna med sina livspussel och sin karriär att de håller på att bli illitterata." (s. 24)

Ord och inga visor... Fortsättning följer i morgon! / TO

fredag 18 mars 2011

Fredagstipset!

Det finns säkert tusen olika skäl till att resa. En del reser för att känna sol och värme under en kall vinter, andra för att komma bort ifrån sig själva. Frågan är om det fungerar. Författaren Jenny Diski måste nog hamna i den senare kategorin.

Jenny Diskis resor verkar nämligen vara en slags terapi. I På tunn is reser hon till Antarktis för att uppleva det vita. För henne står vitt för stillhet och kanske till och med utplåning. Hennes barndom var svår och hon har i många år vistats på psykiatriska avdelningar. Där var inredningen vit och helt utan orosmoment. Den känsla de vita vistelserna ingav längtar hon tillbaka till.

Hon reser alltså mot det vita landet Antarktis för att uppleva stillhet. Men väl där upptäcker hon isens alla blå skiftningar och nyanser. Och resan blir inte det lugn i tillvaron som hon strävat efter, istället blir det en resa tillbaka till den svåra barndomen. Jenny Diski gör nästan mot sin vilja en skarp och skoningslös iaktagelse över sig själv och sin mamma. Men boken är också ett exempel på att resor sällan blir som man tänkt sig.

Läs också Den ofrivillige resenären och den nyss till svenska översatta romanen Till den skrivande kvinnans försvar. Båda av Jenny Diski. / Linda

Länktips

Kan inte låta bli att länka... Ölandskollega gästbloggar här. / TO

torsdag 17 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 3

Vi fortsätter med citat ur boken "Folkbibliotekens framtid?". Nu har turen kommit till Christer Hermansson - bibliotekarie, kulturchef, författare m.m. Han har dessutom "levererat" en hel del debattinlägg som enligt min mening fungerar som friska fläktar och "rör om i grytan". Utan honom skulle den svenska biblioteksdebatten vara mycket tråkigare, anser jag.

"Jag anser att folkbiblioteken är våra viktigaste offentligt finansierade och politiskt styrda kulturinstitutioner. Inte minst för att de utgör samhällets kollektiva minne, och för att du som enskild medborgare via ditt bibliotek har tillgång till litteratur som inte går att få tag i på annat sätt." (s. 33)

"Överhuvudtaget är det mesta som handlar om bildning, folkbildning, demokrati och litteraturförmedling det som bör prägla folkbiblioteken. Det är dessutom reglerat i bibliotekslagen, vilket ofta glöms bort i de få debatter som förs om folkbiblioteken." (s. 34)

"Jag är inte alls orolig för digitaliseringen. Människor vill ha den fysiska boken, och framför allt kommer man att vilja ha det fysiska möte med andra människor och riktiga böcker som man får i ett folkbibliotek." (s. 35)

"Jag tror att det kan bli en central uppgift för folkbiblioteken i framtiden att tillhandahålla lokaler och personal och bidra med marknadsföring och annat när det gäller aktiviteter kring litteratur." (s. 40)

Spännande fortsättning följer i nästa vecka... / TO

onsdag 16 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 2

Vi fortsätter citera ur boken "Folkbibliotekens framtid?". Vad har Niclas Lindberg att säga - som generalsekreterare för Svensk Biblioteksförening? Jo, bl.a. följande.

"Det görs 70 miljoner besök på biblioteken varje år - och ingen vet riktigt vad man gör där! Det enda man vet är att alla de där 70 miljonerna inte lånar böcker, utan fler och fler lånar inte." (s. 57)

"Idén om biblioteket som mötesplats över generationer och etniska gränser, inkomstskillnader eller vad det nu kan vara, det ska vi slå vakt om, men om vi alltmer blir ett reservat för de högutbildade med höga inkomster och deras studerande barn - då kan det uppstå en diskussion om huruvida vi ska lägga ner tre tusen skattemiljoner för den målgruppen. Detta borde biblioteken fundera mer kring." (s. 59)

"Ibland måste man göra försök som inte fungerar. Det finns inget värre än att bli så räddhågsen att man avstår från att försöka för att det kan bli fel. Om man inte ens vågar försöka finns det heller ingen chans att det blir rätt." (s. 61)

"På biblioteket gör nästan alla något helt för sig själva. Det finns uppenbarligen en dragningskraft eftersom människor går till just den här platsen och sätter sig för att studera eller läsa tidningen eller söka information, surfa på datorn, använda sig av facklitteratur ... Det måste finnas en lockelse som gör att man vill gå dit och vara ensam tillsammans med andra. Svårt att sätta fingret på, men sannolikt oerhört betydelsefullt. (...) Det är en fri och tillåtande plats där du inte blir ifrågasatt. (...) det är få andra platser som erbjuder samma utbud och samtidigt är så fria, så kravlösa. Det är ett dolt värde med bibliotek." (s. 62)

"Biblioteken är för dåliga på att ta reda på effekten av det de gör och om det leder till de effekter som de hade tänkt att det skulle leda till. I någon uppsats har man uttryckt det som att organisationer som inte riktigt vet detta blir trendspanande och försöker kolla in vad som verkar vara på gång, och så hoppar man från tuva till tuva och försöker hänga med. Det är inte säkert att det är en framgångsfaktor om man vill nå resultat." (s. 64f)

Spännande fortsättning följer... / TO

tisdag 15 mars 2011

Folkbibliotekens framtid? Del 1

Här startar en ny serie. Det är helt och hållet min egen idé. Jag har inte deltagit i något samråd, jag har inte bett om lov, jag bara gör det ändå. Här och nu börjar vi en serie med citat ur boken "Folkbibliotekens framtid?" (BTJ Förlag, 2010; redaktör: Roland Eliasson). I boken har olika kulturpersonligheter intervjuats just om folkbibliotekens framtid. Målsättningen med detta lilla bloggprojekt är helt enkelt att väcka nyfikenhet kring denna - faktiskt! - livsviktiga fråga.

Först ut här är Björn Ranelid. På intervjuarens frågor svarade han bl.a. följande.

"Ja, jag påstår att biblioteken är demokratens skattkammare och despotens och furstens skräckkabinett. Och i biblioteken är tiggaren och uteliggaren jämlik med statsministern och presidenten. (...)
Jag har haft en enorm glädje av biblioteken, och de spelar inte en mindre roll i dag. (...)
det kommer inte att uppfinnas något som slår ut boken. Det är jag nästan tvärsäker på. Detsamma gäller för radion. (...)
själva kärnverksamheten, att låna ut böcker, att kunna sitta där i en läsesal, tror jag inte kommer att förändras. Människor vill ha lugn och ro. (...)
är biblioteket det bästa stället du kan värma dig på. De får kalla det vad de vill, men du går in och värmer dig på biblioteket, då ska du få lov att gå in där även om du tuggar snus och har hål i kläderna." (s. 111 ff) / TO

måndag 14 mars 2011

Några nyligen inköpta böcker på biblioteket











Från fabler till makt, om glasögon, marknadsundersökningar m.m. / TO

fredag 11 mars 2011

Fredagstipset!

The Easybeats' förmodligen största hit var "Friday on my mind" - en underbar 60-talsklassiker. Du kan lyssna på den om du klickar på bilden:



Gruppen The Easybeats bestod bl.a. av Harry Vanda och George Young. Den sistnämnde är bror till ett visst brödrapar i AC/DC. Harry Vanda och George Young skulle senare ingå i gruppen Flash and the Pan. Tre helt olika musikstilar representeras i dessa tre grupper. Hur AC/DC låter är väl allmänt bekant. Här ges ett exempel på hur Flash and the Pan kunde låta.

Fråga: Finns "Friday on my mind" på bibblan?
Svar: Ja - den bör finnas i Bergavik. Sök "The best sixties album in the world...ever! 2" i katalogen.
/ TO

fredag 4 mars 2011

Fredagstipset!

Det är den fjärde mars och våren tvekar. Snön drar sig så sakterliga undan och avslöjar bruna gräsmattor. Ibland blänker solen till men förvinner lika snabbt igen.

Då är det läge att drömma sig bort! Varför inte med en film:


Eller genom att botanisera bland bibliotekets reseböcker:


Eller kanske börja planera trädgården?

På biblioteket finns böckerna i väntan på våren! / Anna B

onsdag 2 mars 2011

Oscarsgalan

I Söndags hölls den årliga Oscarsgalan. På biblioteket kan du låna / ställa dig på kö på flera av de nominerade filmerna:





Här kan du se alla vinnarna.